Βιετνάμ Κυβέρνηση: Ικετεύει το κοινό για δωρεές για «ταμείο εμβολίων» μετά την αύξηση του ιού

Βιετνάμ Κυβέρνηση: Το Βιετνάμ, κάποτε μοντέλο επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας, άρχισε να ζητά δημόσιες δωρεές για την αγορά εμβολίων καθώς αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα νέο κύμα κορωνοϊών. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει εμβολιάσει μόνο περίπου το 1% του πληθυσμού της που είναι σχεδόν 100 εκατομμύρια και οι αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο από μια πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν λάβει έως και τρία μηνύματα κειμένου που τους παροτρύνουν να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο εμβολίων Covid-19, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι ενθαρρύνθηκαν να χωρίσουν με μια ημερήσια αμοιβή.

Μερικοί κάτοικοι, φοβισμένοι για τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομία του Βιετνάμ – μια από τις λίγες στον κόσμο που επεκτάθηκε πέρυσι – δήλωσαν στο AFP ότι υποστηρίζουν την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

Ο Nguyen Tuan Anh, δημόσιος υπάλληλος, είπε στο AFP ότι είχε στείλει περίπου 50 $ μέσω τραπεζικής μεταφοράς και πληρωμής μέσω SMS, καθώς τα εμβόλια θα σήμαιναν ότι «η οικονομία του Βιετνάμ θα είναι σταθερή και θα αναπτυχθεί ξανά». Οι βιομηχανικές βόρειες επαρχίες του Βιετνάμ – που φιλοξενούν βασικά εργοστάσια όπως η Samsung και η Foxconn – έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την τελευταία επιδημία.

Σε όλη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, με μπαρ και εστιατόρια που αναγκάστηκαν να κλείσουν σε μεγάλα κέντρα όπως το Ανόι και η Πόλη του Χο Τσι Μινχ και οι δημόσιες συγκεντρώσεις ακυρώθηκαν.

Οι υποθέσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο και φτάνουν σχεδόν τις 9.000.

Αν και ο αριθμός είναι χαμηλός σε σύγκριση με τους περισσότερους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία, το κατά κεφαλήν ποσοστό εμβολιασμού του Βιετνάμ είναι το χαμηλότερο στην περιοχή και μεταξύ των χαμηλότερων στην Ασία, σύμφωνα με τον αριθμό AFP. Η κομμουνιστική κυβέρνηση δήλωσε ότι στοχεύει να εξασφαλίσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος για να καλύψει το 70% του πληθυσμού της – με κόστος 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά μόνο 630 εκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για την προμήθεια εμβολίων στον προϋπολογισμό.

Απαιτείται οικονομική «συνεισφορά από την κοινότητα και την κοινωνία» για να καταστεί δυνατή η μαζική ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Pham Minh Chinh στο Σάββατο κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης για την έναρξη της εκστρατείας.

Μέχρι την Τρίτη, περισσότερα από 231.000 άτομα και οργανισμοί είχαν δωρίσει 181 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία. Υποσχέθηκαν άλλα 140 εκατομμύρια δολάρια από τις επιχειρήσεις, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, η εκστρατεία αποφεύχθηκε από ορισμένους που ανησυχούν για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα.

«Δεν είμαι σίγουρος αν οι δωρεές θα χρησιμοποιηθούν για τον μοναδικό σκοπό της αγοράς εμβολίων για τον εμβολιασμό κάθε πολίτη…

Δεν νομίζω ότι έχω αρκετή εμπιστοσύνη για να τους δώσω τα χρήματά μου», δήλωσε η υπάλληλος γραφείου Pham Mai Chi.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here