Διαταραχές Ψυχικές ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι επισκέψεις για ψυχιατρική φροντίδα γυναικών μετά τον τοκετό


Διαταραχές Ψυχικές ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια και ψυχιατρική φροντίδα για άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές χρήσης ουσιών. Οι νέες μητέρες αναζητούσαν θεραπεία ψυχικής υγείας συχνότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη, με υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται εντός τριών μηνών μετά τον τοκετό. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal) τη Δευτέρα προήλθαν από στοιχεία για περισσότερες από 137.000 μητέρες μετά τον τοκετό στο Οντάριο του Καναδά.

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ήταν κατά μέσο όρο περίπου 31 ετών. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Ινστιτούτο Γυναικών Κολλεγίων του Τορόντο συνέκριναν τα ποσοστά κλινικών επισκέψεων από το 2016-2020, τα βασικά ποσοστά προ πανδημίας, με δεδομένα από τον Μάρτιο-Νοέμβριο του 2020 για να προσδιορίσουν οποιαδήποτε αύξηση.

Η ψυχική ασθένεια μετά τον τοκετό λέγεται ότι επηρεάζει έως και 1 στις 5 μητέρες, με βλάβες στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μητέρων και μωρών που ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες κοινωνικές, γνωστικές και συμπεριφορικές συνέπειες για τα παιδιά, καθώς και ταλαιπωρία για τη μητέρα, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εννέα μήνες μετά την πανδημία, οι ερευνητές βρήκαν αύξηση κατά 30% στις επισκέψεις.

Μέχρι τον Νοέμβριο οι παρατηρούμενες επισκέψεις ξεπέρασαν τα αναμενόμενα ποσοστά στα 51,5 ανά 1000, σε σύγκριση με 40,9 ανά 1.000 ή αύξηση 25,9%.

Οι αυξημένες επισκέψεις παρατηρήθηκαν στην πρωτοβάθμια και ψυχιατρική περίθαλψη για άγχος, καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών, οι οποίες επιμένουν έως τον Νοέμβριο του 2020 “Οι αυξήσεις στα ποσοστά επισκέψεων ήταν πιο έντονες για άτομα 0–90 ημέρες μετά τον τοκετό, ειδικά από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020, από ό, τι για εκείνες των 91–365 ημερών μετά τον τοκετό”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Κατά τους πρώτους 9 μήνες της πανδημίας COVID-19, οι κλινικές επισκέψεις για ψυχικές ασθένειες μετά τον τοκετό ήταν σημαντικά συχνότερες από ό,τι θα περίμενε κανείς από τα προ-πανδημικά πρότυπα», αναφέρει η μελέτη.

“Τα αυξημένα ποσοστά επισκέψεων άρχισαν τον Μάρτιο του 2020, αν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μόλις στα μέσα του μήνα, υποδηλώνοντας ότι η ταλαιπωρία που σχετίζεται με την πανδημία μεταφράζεται σε αυξημένη ανάγκη φροντίδας πολύ γρήγορα. Εάν η συνεχής αύξηση στη χρήση υπηρεσιών οφείλεται σε  πραγματική αύξηση της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας δεν μπορεί να εξακριβωθεί από αυτά τα δεδομένα.”

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η διευρυμένη πρόσβαση στην εικονική φροντίδα μπορεί να εξηγήσει τις τάσεις, ενδεχομένως να διευκολύνει πολύπλοκα χρονοδιαγράμματα λόγω βρεφικής σίτισης, παιδικής φροντίδας, ταξιδιού σε ραντεβού και στίγματος. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέμεναν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά επισκέψεων μεταξύ ασθενών με χαμηλό εισόδημα, δεδομένης της δυσανάλογης επίδρασης που παρατηρήθηκε σε αυτή την ομάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν τις μικρότερες αυξήσεις, σε σύγκριση με άλλες ομάδες εισοδήματος.

“Αυτό εγείρει κάποια ανησυχία για το ενδεχόμενο μη ικανοποιημένης ανάγκης, επειδή οι ασθενείς με χαμηλό εισόδημα μπορεί να έχουν μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην παροχή της απαιτούμενης τεχνολογίας ή στην εύρεση ιδιωτικού χώρου για να παρακολουθήσουν εικονικά ραντεβού (π.χ., πολυσύχναστα σπίτια) ή λιγότερες ευκαιρίες «ζωντανά» ραντεβού λόγω απασχόλησης σε θέσεις πρώτης γραμμής.”

“Τα συστήματα υγείας πρέπει να επικεντρώνονται ενεργά σε ασθενείς από ομάδες υψηλού κινδύνου, να παρακολουθούν λίστες αναμονής για φροντίδα και να διερευνούν δημιουργικές λύσεις για την επέκταση της χωρητικότητας του συστήματος, με ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς μετά τον τοκετό που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν εμπόδια στη φροντίδα”, συμβούλευαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ