Ινδία Covid-19: Παρά την πανδημία διοργανώνεται το φεστιβάλ “Kumbh Mela”

Το σοβαρό ξέσπασμα της Ινδίας -οι δεύτερες μολύνσεις από κορωνοϊό στον κόσμο και περισσότεροι από 150.000 θάνατοι- δεν έχει σταματήσει τους αφοσιωμένους ινδουιστές από το να κάνουν το προσκύνημα στο Χαριντβάρ στην πολιτεία Ουταρακίντ. Το Kumbh Mela αναγνωρίζεται ως ένα κομμάτι άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και η τελευταία της έκδοση – στο Allahabad (τώρα Prayagraj, στην πολιτεία Ούταρ Πραντές) το 2019 – προσέλκυσε περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους σε 48 ημέρες. Λαμβάνει χώρα σε 4 παραποτάμιες πόλεις κάθε 12 χρόνια.

Η εορτή χαρακτηρίζεται από μια τελετουργική βουτιά στα νερά, ενώ είναι και μια γιορτή του κοινοτικού εμπορίου με πολλά πανηγύρια, ομιλίες γύρω από θρησκευτικά ζητήματα από τους αγίους, μαζική παράδοση φαγητού για τους φτωχούς ή τους μοναχούς, καθώς και ψυχαγωγία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κολύμβηση σε αυτά τα ποτάμια είναι μέσο για την επίτευξη της πραγιαστσίτα (εξιλέωση, μετάνοια) για τα λάθη του παρελθόντος, και μέσο άφεσης των αμαρτιών τους. Αυτό το έτος, ξεκινώντας από σήμερα, η Haridwar είναι η οικοδέσποινα, και αναμένεται να διασχίσουν την πόλη κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά εβδομάδων.

Το να βουτήξεις στις Γάγγη θεωρείται ιερή τελετή από Ινδουιστές, που έρχονται από την άλλη πλευρά της Ινδίας και πέρα από τα σύνορά της για να συμμετάσχουν. Οι άνδρες γνωστοί ως sadhus – κομπάζοντας με ασυνήθιστες βροντές και συχνά καπνίζοντας κάνναβη – αποτελούν ένα τακτικό χαρακτηριστικό στο Kumbh Mela. Οι όχθες του ποταμού έχουν γεμίσει προσκυνητές και πωλητές, ενώ οι οικογένειες  έχουν απλώσει πλαστικά σεντόνια για να βάλουν τα υπάρχοντά τους και εναλλακτικά βουτούν στο ποτάμι. Οι περισσότεροι αγνοούν την απειλή του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here