Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα για το «ξήλωμα» μεγάλου κυκλώματος – Το κόλπο των 420.000 ευρώ


Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα στην Αθήνα για τη σύλληψη μελών σπείρας που πραγματοποιούσε απάτες συνολικού ύψους 420.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν πολυτελή αυτοκίνητα, ένα σκάφος και πολλά πειστήρια για τη δράση τους, ενώ συνέλαβαν εννιά άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

Το τρίτο «αρχηγικό» στέλεχος της οργάνωσης είναι έγκλειστο σε φυλακές του εξωτερικού, ενώ ένα ακόμη μέλος της είχε συλληφθεί πρόσφατα στην Κέρκυρα. Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί επιπλέον 22 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου του 2020, διέπρατταν απάτες και αφαιρούσαν χρήματα από πολίτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, οι οποίοι ήταν κάτοχοι λογαριασμών «Internet Banking» σε διάφορα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Ένα από τα πολυτελή αυτοκίνητα που εντόπισε η ασφάλεια

Οι απάτες γίνονταν με δύο μεθόδους

Απάτες που τελούνται με την μέθοδο SIM Swapping (αντικατάσταση/ αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου) και απάτες που τελούνται με την μέθοδο που είναι γνωστή ως «Phishing» (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων).

Με τις συγκεκριμένες μορφές απάτης, τα μέλη της σπείρας προέβαιναν στην υποκλοπή και χρήση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων των θυμάτων, όπως κωδικούς πρόσβασης Internet Banking, κωδικούς πρόσβασης θυρίδων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του θύματος κ.λ.π., με αποτέλεσμα την παράνομη πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακολούθως, εν αγνοία του θύματος, πραγματοποιούσαν μεταφορές χρηματικών ποσών και καρπώνονταν το παράνομο οικονομικό όφελος.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 34 περιπτώσεις απάτης – πλαστογραφίας και 3 απόπειρες, σε βάρος πολιτών διαφόρων περιοχών της χώρας (Αττική, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα Καβάλα, Ιτέα, Χαλκίδα, Πύργο Ηλείας, Κατερίνη, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Αμφιλοχία, κ.λ.π.).

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ανέρχεται τουλάχιστον στο χρηματικό ποσό των 419.695 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος ανέρχεται τουλάχιστον στο χρηματικό ποσό των 527.765 ευρώ.

Σκάφος που εντόπισε η ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε 10 οικίες, ένα κατάστημα και άλλους χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πληθώρα κινητών τηλεφώνων, καρτών Sim και ηλεκτρονικών υπολογιστών, το συνολικό χρηματικό ποσό των (8.840) ευρώ, πληθώρα ανδρικών ρολογιών, διαφόρων μαρκών, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, δίκυκλη μοτοσικλέτα, ταχύπλοο σκάφος, τραπεζικές κάρτες – κλώνοι, έγγραφα τραπεζών και ταυτοποίησης τρίτων προσώπων, πλαστικοποιητές, σφραγίδες Υπηρεσιών, αμφιβόλου γνησιότητας, κ.λ.π.

Την προανάκριση διενήργησε με μεθοδικότητα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομικής Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από φαινόμενα εξαπάτησης, παραθέτει μεθοδολογία δράσης και χρήσιμες συμβουλές, για αποφυγή περιπτώσεων υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Μηχανή μεγάλου κυβισμού που εντόπισε η ασφάλεια

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι δράστες αποστέλλουν μαζικά emails προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου , επιχειρώντας να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με διάφορες προφάσεις.

Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, social media, web banking), αλλά και καρτών πληρωμών .

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση , με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ