Πανδημία Covid 19: Γιατί τον Ιούνιο σταματάει η διάδοση του ιού

Εμβόλια, ανοιξιάτικος καιρός και, αναπάντεχα, ο υψηλός αριθμός λοιμώξεων προκαλούν αισιοδοξία, σύμφωνα με τον Δρ Paul Offit, διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο στη Φιλαδέλφεια και μέλος της συμβουλευτικής Επιστροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.. Δύο εμβόλια Covid με άδεια χρήσης στις ΗΠΑ υπό την άδεια έκτακτης ανάγκης είναι “εξαιρετικά αποτελεσματικά”, δήλωσε ο Offit.

Ο Δρ Georges Benjamin, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, συμφώνησε. «Μπορούμε να δούμε ένα φως στο τέλος του τούνελ», προσθέτοντας ότι τα εμβόλια «μας δείχνουν έναν δρόμο προς τα εμπρός». Οι πολιτείες εξακολουθούν να αγωνίζονται να χορηγήσουν τα εμβόλια στους ανθρώπους. Μόνο περίπου το 35% των εμβολίων που διανεμήθηκαν σε πολιτείες έχουν χορηγηθεί σε άτομα, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και η επιχείρηση Warp Speed ​​της αμερικανικής κυβέρνησης κατάφερε να στείλει μόνο 10 εκατομμύρια δόσεις στις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις – τις μισές από υπεσχημένες μέχρι το τέλος του 2020.

Υπάρχει όμως μια σταθερή αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμβολιάζονται. Οι πολιτείες έχουν περάσει κατά μέσο όρο τους 500.000 εμβολιασμούς την ημέρα – κάτι που δίνει στον Μπέντζαμιν την εμπιστοσύνη ότι η χώρα μπορεί να φτάσει ένα εκατομμύριο την ημέρα, αν όχι περισσότερο. Δύο ακόμη εμβόλια – από την Johnson & Johnson και την AstraZeneca – “βρίσκονται πολύ κοντά”, δήλωσε ο Offit. Αυτά θα «αυξήσουν δραματικά» τις επιλογές και την ποσότητα των διαθέσιμων εμβολίων, σύμφωνα με τον Benjamin.

“Ο καιρός θα ζεσταθεί και όταν ο καιρός ζεσταθεί, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για αυτόν τον ιό”, δήλωσε ο Offit. Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, ο ιός, ο οποίος εξαπλώνεται από μικρά σταγονίδια, θα πρέπει να εξαπλώνεται λιγότερο εύκολα, είπε. Ο Benjamin τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όταν ο καιρός ζεσταίνεται στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν πιο μακριά όταν βρίσκονται έξω και δεν μοιράζονται τον ίδιο αέρα – οπότε ο ιός έχει λιγότερες ευκαιρίες να περάσει από το ένα άτομο στο άλλο. 

Ένας άλλος λόγος αισιοδοξίας είναι ότι ο τεράστιος αριθμός Αμερικανών που πιθανότατα έχουν μολυνθεί και τώρα έχουν κάποια ανοσία στον ιό, είπε ο Offit. Ενώ 23 εκατομμύρια έχουν διαγνωστεί και αναφερθεί, αυτός ο αριθμός είναι υποτιμημένος. Πολλοί άνθρωποι είχαν ασυμπτωματική ή ήπια συμπτωματική λοίμωξη και δεν δοκιμάστηκαν ποτέ. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι πιθανώς κοντά στα 65 ή 70 εκατομμύρια, είπε ο Offit. “Αυτό είναι το 20% του πληθυσμού που, όταν εκτίθενται εκ νέου σε αυτόν τον ιό, δεν πρόκειται να αρρωστήσει με αυτόν”, είπε.

Δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη μόλυνση, αλλά μελέτες δείχνουν ότι είναι τουλάχιστον οκτώ ή εννέα μήνες και ίσως περισσότερο. Εάν ένα άλλο 55 έως 60% του πληθυσμού μπορεί να εμβολιαστεί – κάτι που είπε ο Offit μπορεί να γίνει με ένα εκατομμύριο έως ένα εκατομμύριο και μισές δόσεις την ημέρα – “τότε νομίζω πραγματικά ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορούμε να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού.” Ο Μπέντζαμιν συμφώνησε. «Η ιστορία μας είπε ότι αυτά τα πράγματα εξαφανίζονται. Και πρέπει να κάνετε κάτι για να τα εξαφανίσετε», είπε ο Μπέντζαμιν. “Ακόμα και το 1918, 1919, οι άνθρωποι μολύνθηκαν και τραγικά ο κόσμος έπρεπε να περάσει από αυτό. Καταφέραμε κάποια ισορροπία, αν φτάσουμε στην ανοσία της φυλής, τελείωσε.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here