Τράπεζα Πειραιώς : Άντλησε με ομόλογο 600 εκατ. ευρώ


Με επιτυχία ολοκλήρωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς την προγραμματισμένη για εφέτος έκδοση ομολόγων της κατηγορίας AT1 (πρόσθετα κύρια κεφάλαια – Tier 1), αντλώντας συνολικά 600 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τίτλους οι οποίοι, παρότι είναι ακριβότεροι σε σχέση με άλλες επιλογές δανεισμού, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν οδηγούν τον εκδότη σε πτώχευση εάν δεν καταβληθούν τα κουπόνια. Επιπλέον, ο επενδυτής έχει πρόσθετο ρίσκο, καθώς είναι οι πρώτοι που μετατρέπονται σε μετοχές αν παραστεί ανάγκη αναπλήρωσης κεφαλαιακών ελλειμμάτων.

Η ζήτηση από την επενδυτική κοινότητα για την έκδοση του ελληνικού ομίλου ήταν επταπλάσια του ελάχιστου ποσού που ήθελε να τραβήξει από τις αγορές ο ελληνικός όμιλος, φτάνοντας τα 2,25 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, σε σχέση με την αρχική καθοδήγηση (9%-9,25%), το κουπόνι των νέων τίτλων διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, κλειδώνοντας στο 8,75%.

Για την Πειραιώς, η συναλλαγή βελτιστοποιεί και διαφοροποιεί την κεφαλαιακή της βάση, διευκολύνοντας την εφαρμογή του σχεδίου οριστικής εξυγίανσης και επιστροφής σε υψηλή κερδοφορία με την κωδική ονομασία «Sunrise».

Σημειώνεται ότι εκδόσεις εναλλακτικών κεφαλαίων θα κάνουν όλοι οι μεγάλοι του κλάδου, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που απορρέει από την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Συγκεκριμένα, έως το 2025 θα πρέπει να αυξήσουν τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα της τάξης του 26%-27%. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι οι νέες εκδόσεις έως τότε θα ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ