Βραζιλία κορωνοϊός: Έκρηξη θανάτων- Σε απόγνωση το ιατρικό προσωπικό

Οι Αμαζόνες, και ιδιαίτερα η πρωτεύουσα του ποταμού Manaus, εξαπολύθηκαν από το πρώτο κύμα της επιδημίας τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι αρχές αναγκάστηκαν να σκάψουν μαζικούς τάφους για τα θύματα. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο κρατικός διοικητής, Wilson Lima, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση ήταν πλέον ακόμα πιο δραματική και κήρυξε άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. για να επιβραδύνει το ξέσπασμα. Καθώς μιλούσε, προέκυψαν τρομακτικές λεπτομέρειες για την κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας του Manaus, με αναφορές για πολλούς ασθενείς που πέθαιναν μετά από τα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες επείγουσας περίθαλψης να έχουν ξεμείνει από οξυγόνο.

Περισσότεροι από 206.000 άνθρωποι έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Βραζιλία, το δεύτερο υψηλότερο σύνολο στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. “Αποτελεί πρωτοφανή καταστροφή”, λέει ο Jesem Orellana επιδημιολόγος από το κέντρο ερευνών δημόσιας υγείας Fiocruz. “Τις προσεχείς ώρες, το Manaus θα είναι ο πρωταγωνιστής ενός από τα πιο θλιβερά κεφάλαια της επιδημίας Covid-19 στον κόσμο”. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε μια ταραγμένη γυναίκα να αναδύεται από μια δημόσια κλινική και να φωνάζει: “Είμαστε σε άθλια κατάσταση. Το οξυγόνο ολόκληρης της μονάδας απλά έχει εξαντληθεί και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν. Όποιος έχει διαθέσιμο οξυγόνο, φέρτε το στην κλινική (κοντά στο αεροδρόμιο). Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν, για την αγάπη του Θεού.”

Οι κρατικές αρχές ανέλαβαν δράση μόνο στις 26 Δεκεμβρίου, παραγγέλνοντας το κλείσιμο των καταστημάτων για 15 ημέρες, πριν υποχωρήσουν από τα μέτρα αυτά μετά από διαμαρτυρίες ντόπιων επιχειρηματιών και εργαζομένων. Ο Orellana είπε ότι ο αριθμός των ταφών δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η πόλη αντιμετώπιζε την πιο σκοτεινή ώρα της.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here