Ευρωκοινοβούλιο: Zητά προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων – Η Ε.Ε ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ


Με φόντο την πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, η Ε.Ε καλεί με την σειρά της στην άρση της πατένας των εμβολίων για να επιταχυνθεί παγκοσμίως το πρόγραμμα ανοσοποίησης.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν σήμερα, Πέμπτη, ψήφισμα με το οποίο καλούν στην άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού ώστε να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως.

Ακολουθεί το σχετικό ανακοινωθέν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

«Για να επιταχυνθεί η παγκόσμια διάθεσης εμβολίων, οι ευρωβουλευτές απαιτούν την προσωρινή άρση της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια COVID-19.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 263 κατά και 71 αποχές, το Κοινοβούλιο προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για προσωρινή εξαίρεση από τη συμφωνία TRIPS στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) -σχετικά με τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας- τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης σε προσιτά ιατρικά προϊόντα που σχετίζονται με την COVID-19 και για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιορισμών παραγωγής και των ελλείψεων στον εφοδιασμό»

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η εθελοντική αδειοδότηση και η μεταφορά τεχνολογίας είναι ο βασικός τρόπος για την κλιμάκωση και την επιτάχυνση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων.

Στις αρχές Μαίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ