G7- Μπόρις Τζόνσον: ΗΠΑ και Βρετανία σε «πλήρη αρμονία» για τη Βόρεια Ιρλανδία


Υπάρχει «πλήρης αρμονία» ως προς την ανάγκη για επίλυση εμπορικών ζητημάτων στη Βόρεια Ιρλανδία, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Κόρνγουολ, εν όψει της συνόδου της G7.

O Τζόνσον είπε ότι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ θέλουν να προστατέψουν την «Good Friday Agreement».

Νωρίτερα ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει πως η διένεξη Ηνωμένου Βασιλείου- ΕΕ για τους συνοριακούς ελέγχους δεν θα έπρεπε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, κατά τη συνάντησή τους οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην δημιουργία μιας ομάδας για την αποκατάσταση των υπερατλαντικών ταξιδιών: Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει στους περισσότερους Βρετανούς την είσοδο στη χώρα, λόγω της πανδημίας.

Επίσης έκλεισαν μια συμφωνία, το αποκαλούμενο «Atlantic Charter», που δεσμεύει τις δύο χώρες για συνεργασία σε προκλήσεις διεθνούς εμβέλειας.

Η σύνοδος της G7 αρχίζει την Παρασκευή. Στην ατζέντα βρίσκονται τα εμβόλια για την Covid-19 και η κλιματική αλλαγή, ωστόσο η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για τους ελέγχους μετά το Brexit στα αγαθά που περνούν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία αναμένεται να συζητηθεί πολύ τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ