Εμβολιασμός Κορωνοϊός: Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν παρενέργειες μετά το εμβόλιο COVID-19;

Εμβολιασμός Κορωνοϊός: Οι προσωρινές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκέφαλος, κόπωση και πυρετός, είναι σημάδια ανοδικής ανοχής του συστήματος – μια φυσιολογική απόκριση στα εμβόλια. Και είναι κοινά. “Την επόμενη μέρα μετά τη λήψη αυτών των εμβολίων, δεν θα σχεδίαζα κάτι που θα ήταν έντονη σωματική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Δρ. Peter Marks, επικεφαλής εμβολίων των ΗΠΑ για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος παρουσίασε κόπωση μετά την πρώτη του δόση.

Εδώ είναι τι συμβαίνει: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο βασικούς βραχίονες και ο πρώτος ξεκινά μόλις το σώμα εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στον οργανισμό, προκαλώντας φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για ρίγη, πόνο, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Αυτό το βήμα ταχείας απόκρισης του ανοσοποιητικού σας συστήματος τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ένας λόγος για τους νεότερους ανθρώπους να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες πιο συχνά από τους ηλικιωμένους.

Επίσης, ορισμένα εμβόλια προκαλούν απλώς περισσότερες αντιδράσεις από άλλα.

Τούτου λεχθέντος, όλοι αντιδρούν διαφορετικά. Εάν δεν αισθανθήκατε τίποτα μια ή δύο ημέρες μετά από οποιαδήποτε δόση, αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Πίσω από τα παρασκήνια, οι λήψεις ξεκίνησαν επίσης το δεύτερο μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος, το οποίο θα παρέχει την πραγματική προστασία από τον ιό παράγοντας αντισώματα. Μια άλλη παρενέργεια που προκαλεί ενόχληση: Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, προκαλεί επίσης μερικές φορές προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, όπως αυτοί που βρίσκονται κάτω από το βραχίονα.

Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να προγραμματίζουν ρουτίνες μαστογραφίες πριν από τον εμβολιασμό COVID-19 για να αποφευχθεί το λάθος ενός πρησμένου κόμβου για καρκίνο.

Δεν είναι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ρουτίνες. Αλλά μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλον τον κόσμο – και εντατική παρακολούθηση της ασφάλειας – έχουν εντοπιστεί λίγες σοβαρές πιθανότητες.

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έλαβαν εμβόλια από τους AstraZeneca και Johnson & Johnson ανέφεραν έναν ασυνήθιστο τύπο θρόμβου αίματος. Ορισμένες χώρες κράτησαν αυτές τις λήψεις για ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν ότι τα οφέλη της προσφοράς τους υπερτερούν των κινδύνων. Οι άνθρωποι έχουν επίσης περιστασιακά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Γι ‘αυτό σας ζητείται να μείνετε για περίπου 15 λεπτά μετά τη λήψη οποιουδήποτε τύπου εμβολίου COVID-19 – για να διασφαλίσετε ότι οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τέλος, οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η προσωρινή καρδιακή φλεγμονή που μπορεί να προκύψει με πολλούς τύπους λοιμώξεων μπορεί επίσης να είναι μια σπάνια παρενέργεια μετά τα εμβόλια mRNA, το είδος των Pfizer και Moderna. Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας δεν μπορούν ακόμη να πουν εάν υπάρχει σύνδεσμος, αλλά λένε ότι παρακολουθούν έναν μικρό αριθμό αναφορών, κυρίως άνδρες εφήβους ή νεαρούς ενήλικες.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ