Αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου: Οφέλη και χρήσεις

Το Rosemary (Rosmarinus officinalis) είναι ένας αειθαλής θάμνος με φύλλα που μοιάζουν με βελόνες και ξυλώδες άρωμα.
Αν και είναι περισσότερο γνωστό ως βότανο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά παγκοσμίως.

Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου – το οποίο συγκρατεί τα βασικά συστατικά του φυτού ή την ουσία του – πωλείται σε μικρές φιάλες. Παρά το όνομά του, δεν είναι στην πραγματικότητα λάδι, καθώς δεν περιέχει λίπος.

Λόγω της χρήσης του δεντρολίβανου σαν γιατροσόφι, πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να βρουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας μόλις ξεκινά, υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Εδώ είναι τα πιθανά οφέλη και χρήσεις του αιθέριου έλαιου δεντρολίβανου.

Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, πίστευαν ότι το δεντρολίβανο ενισχύει τη μνήμη.

Η έρευνα δείχνει ότι οι εισπνοές του ελαίου δεντρολίβανου βοηθούν στην πρόληψη της διάσπασης της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Όταν 20 νέοι ενήλικες έδωσαν μαθηματικά τεστ σε ένα μικρό δωμάτιο που μύριζε έλαιο δεντρολίβανου, η ταχύτητα και η ακρίβειά τους στις απαντήσεις που έδιναν, αυξήθηκε σε άμεση αναλογία με τη διάχυση του ελαίου.

Ομοίως, οι φοιτητές που έλαβαν έλαιο δεντρολίβανου ενώ έκαναν τεστ, ανέφεραν αυξημένη συγκέντρωση και ανάκληση πληροφοριών σε σύγκριση με το αιθέριο λεβάντας ή χωρίς αιθέριο έλαιο.

Βοηθά την ανάπτυξη των μαλλιών
Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, γνωστή και ως αρσενική φαλάκρα, μολονότι μπορεί να επηρεάσει και τα θηλυκά.

Το έλαιο δεντρολίβανου θεραπεύει την ανδρογενετική αλωπεκία εμποδίζοντας το υποπροϊόν της τεστοστερόνης να προσβάλει τους θύλακες των τριχών σας, που είναι η αιτία αυτής της κατάστασης.
Όταν άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία έκαναν μασάζ με αραιωμένο δεντρολίβανο στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες, βίωσαν την ίδια αύξηση στο πάχος τρίχας με εκείνους που χρησιμοποίησαν μινοξιδίλη, μια κοινή ουσία για την επανόρθωση των τριχών.

Επιπλέον, όσοι χρησιμοποίησαν το έλαιο δεντρολίβανου ανέφεραν λιγότερη φαγούρα του κρανίου σε σύγκριση με τη μινοξιδίλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δενδρολίβανο μπορεί να είναι πιο ανεκτό.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου
Στην λαϊκή ιατρική, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ως ήπιο αναλγητικό.

Σε μια μελέτη διάρκειας δύο εβδομάδων, οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο με πόνο στον ώμο, οι οποίοι έλαβαν αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου σε συνδυασμό με βελονισμό για 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα, παρουσίασαν μείωση 30% στον πόνο. Εκείνοι που έκαναν μόνο βελονισμό είχαν 15% μείωση στον πόνο.

Επιπλέον, μια μελέτη σε ζώα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έλαιο του δενδρολίβανου ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό για τον πόνο σε σχέση με την ακεταμινοφαίνη, ένα κοινό over-the-counter φάρμακο για τον πόνο.

Μειώνει το άγχος
Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν άγχος – συμπεριλαμβανομένων των σχολικών εξετάσεων. Η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Όταν οι φοιτητές νοσηλευτικής λάμβαναν έλαιο δεντρολίβανου από μια συσκευή εισπνοής πριν και κατά τη διάρκεια ενός τεστ, ο παλμός τους μειώθηκε κατά περίπου 9% – ενώ δεν σημειώθηκε καμία σημαντική αλλαγή χωρίς το έλαιο δεντρολίβανου.

Επειδή οι αυξημένοι ρυθμοί παλμών αντανακλούν το βραχυπρόθεσμο άγχος και το στρες, το έλαιο του δενδρολίβανου μπορεί φυσικά να μειώσει το στρες.

Επιπρόσθετα, όταν 22 νεαροί ενήλικες εισέπνευσαν δεντρολίβανο για 5 λεπτά, το σάλιο τους είχε 23% χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, σε σύγκριση με εκείνους που μύριζαν μια μη αρωματική ένωση.

Οι επιστήμονες διερευνούν διάφορες άλλες χρήσεις του ελαίου δεντρολίβανου, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους λείπουν.

Οι μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες δεν είναι ισοδύναμες με τις έρευνες σε ανθρώπους που δοκιμάζουν αιθέρια έλαια μέσω εισπνοής ή τοπικής εφαρμογής, οι οποίες είναι αποδεκτές χρήσεις για τους ανθρώπους.

Επιπλέον, μερικές μελέτες σε ζώα χορήγησαν από στόματος δεντρολίβανο, αλλά αυτό δεν συνιστάται. Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να καταπίνονται.

Ακόμα, το δεντρολίβανο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για:

Καρκίνο: Το έλαιο δεντρολίβανου έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, τις οποίες οι μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι μπορεί να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ηπατική και πεπτική υγεία: Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να διεγείρει την έκκριση της χολής, η οποία είναι σημαντική στην πέψη λιπών και ενεργοποιεί τους δικούς σας αντιοξειδωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατεύσει το συκώτι σας.

Δηλητηρίαση από τα τρόφιμα: Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Αυτό απαιτεί τη χρήση ακριβών, πολύ μικρών ποσοτήτων ελαίου για τη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων. Μην πειραματιστείτε με αυτό στο σπίτι.

Αντιβιοτικές παρενέργειες: To δεντρολίβανο και άλλα αιθέρια έλαια μπορεί να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών. Αυτό ίσως να μπορεί να επιτρέψει μια χαμηλότερη δόση αυτών των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μειώνονταν οι παρενέργειες.

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά: Το δενδρολίβανο και άλλα αιθέρια έλαια μπορούν να αποδυναμώσουν τα κυτταρικά τοιχώματα στα βακτηρίδια που δεν τα «πιάνουν» τα αντιβιοτικά – όχι μόνο για να τα βλάψουν αλλά και να επιτρέψουν στα αντιβιοτικά να εισέλθουν.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ