Καρκίνος τελικού σταδίου : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής


Ο τερματικός καρκίνος αναφέρεται σε καρκίνο που δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να αντιμετωπιστεί. Μερικές φορές ονομάζεται επίσης καρκίνος τελικού σταδίου. Οποιοσδήποτε τύπος καρκίνου μπορεί να γίνει τερματικός καρκίνος. Ο τερματικός καρκίνος είναι διαφορετικός από τον προχωρημένο καρκίνο. Όπως ο καρκίνος του τερματικού, ο προχωρημένος καρκίνος δεν θεραπεύεται.

Αλλά ανταποκρίνεται στη θεραπεία, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Ο καρκίνος του τερματικού δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, η θεραπεία του καρκίνου του τερματικού εστιάζεται στο να κάνει κάποιος όσο πιο άνετη γίνεται.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής κάποιου με καρκίνο

Ο καρκίνος τερματικού μειώνει το προσδόκιμο ζωής κάποιου. Αλλά το πραγματικό προσδόκιμο ζωής κάποιου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • τον τύπο του καρκίνου που έχουν
  • τη γενική υγεία τους
  • εάν έχουν άλλες καταστάσεις υγείας

Που βασίζονται οι γιατροί για να προσδιορίσουν το προσδόκιμο ζωής

  • Οι γιατροί συχνά βασίζονται σε ένα μείγμα κλινικής εμπειρίας και διαίσθησης όταν καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής κάποιου. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι συνήθως λανθασμένη και υπερβολικά αισιόδοξη.

Κατευθυντήριες γραμμές ερευνητών/γιατρών

  • Για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού, οι ερευνητές και οι γιατροί έχουν βρει πολλές σειρές κατευθυντήριων γραμμών για να βοηθήσουν τους ογκολόγους και τους παθολόγους γιατρούς να δώσουν στους ανθρώπους μια πιο ρεαλιστική ιδέα του προσδόκιμου ζωής τους. Παραδείγματα αυτών των οδηγιών περιλαμβάνουν:
  • Κλίμακα απόδοσης Karnofsky. Αυτή η κλίμακα βοηθά τους γιατρούς να αξιολογήσουν το συνολικό επίπεδο λειτουργίας κάποιου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Το σκορ δίνεται ως ποσοστό. Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μικρότερο είναι το προσδόκιμο ζωής.
  • Παρηγορητική προγνωστική βαθμολογία. Αυτό χρησιμοποιεί τη βαθμολογία κάποιου στην κλίμακα απόδοσης του Karnofsky, τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των λεμφοκυττάρων και άλλους παράγοντες για τη δημιουργία βαθμολογίας μεταξύ 0 και 17,5. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μικρότερο είναι το προσδόκιμο ζωής.

Ακολουθεί βίντεο για τον καρκίνο

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ