Brexit: Το «αγκάθι» της Β.Ιρλανδίας – Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο


Το «αγκάθι» της Βόρειας Ιρλανδίας που καθυστέρησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Βrexit επανέρχεται στις συζητήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων με το Λονδίνο.«Το  Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με το Λονδίνο να απαντάει οτι «μη διαπραγματεύσιμη είναι η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη».
Απαντούσε στην αυστηρή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με την οποία «κανένα θέμα σχετικό με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε παζαρεύουμε την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου , είτε εδαφική, είτε συνταγματική , είτε οικονομική. Δεν μπαίνει στο τραπέζι, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News προσθέτοντας ότι «το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει τώρα στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Λονδίνο κατηγορεί για άκαμπτη στάση την Ε.Ε

Το Λονδίνο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά άκαμπτη στάση στην εφαρμογή των ειδικών τελωνειακών ρυθμίσεων ως προς την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες είναι πηγή εντάσεων στην βρετανική επαρχία.

Τα μέτρα αυτά υπήρξαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα, επιβάλλοντας τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα που περνούν από την Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Τι προβλέπει το επίμαχο Πρωτόκολλο

Στην πραγματικότητα, το Πρωτόκολλο μεταθέτει στην θάλασσα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία τα σύνορα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την Ενωση.

Το σύνορο αυτό θα βρισκόταν κανονικά στην ιρλανδική νήσο χωρίζοντας την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία. Η επαναφορά των αόρατων σήμερα συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Ομως, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου προκαλούν την δυσαρέσκεια των ενωτικών, υποστηρικτών της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό την βρετανική κυριαρχία. Καταγγέλλουν την εγκατάσταση του συνόρου στην θάλασσα που χωρίζει την επαρχία από την Βρετανία. Τα περιστατικά βίας στις αρχές του Απριλίου δημιουργούν φόβους για νέες συγκρούσεις το καλοκαίρι, όταν οι καθιερωμένες προτεσταντικές πορείες τον Ιούλιο υμνούν την κυριαρχία των ενωτικών και την επιβολή της θέλησής τους στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η περίοδος χάριτος λήγει στις 30 Ιουνίου

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Οι εισαγωγές κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ κανονικά απαγορεύονται. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης» στο ζήτημα του Brexit και τόνισε ότι «δεν είναι σοβαρό να θέλει κάποιος να αναθεωρήσει τον Ιούλιο αυτό που ολοκληρώθηκε έπειτα από συζητήσεις και δουλειά ετών».

«Θεωρώ ότι το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατανοούμε αυτό που λένε οι Γάλλοι, αλλά αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει την Επιτροπή στις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μία περισσότερο πραγματιστική και ευέλικτη προσέγγιση», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ.

Το θεμα της Β.Ιρλανδίας στην ατζέντα της G7

Το θέμα βρισκόταν στο μενού των συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι προσηλωμένος στην ιρλανδική του καταγωγή, και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα αύριο κατά την συνάντηση με τον Τζόνσον στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7 στην Αγγλία.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι ο αμερικανός ομόλογός του δεν εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την προφανή πρόθεση του Λονδίνου να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του, παραβιάζοντας το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, έχοντας επίγνωση των συνεπειών. Διαφορετικά μπορεί να συναχθεί ότι η βρετανική πλευρά υπέγραψε το Πρωτόκολλο θεωρώντας ότι θα ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες παραβιάζοντάς το.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ