ΕΜΑ: Σύσταση για τη μη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής


 Ο EMA συνιστά να μην χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε ασθενείς με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού συνέστησε όσοι έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να μην εμβολιαστούν κατά της COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Vaxzervia και το σύνδρομο να προστεθεί στις πληροφορίες για το προϊόν ως νέα παρενέργεια του εμβολίου Vaxzervia.

Η επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω σύνδρομο πρέπει να προστεθεί ως νέα παρενέργεια του εμβολίου, μαζί με μια προειδοποίηση για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο.

Η επιτροπή διενήργησε μια εις βάθος ανασκόπηση 6 περιπτώσεων συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής σε άτομα που είχαν λάβει Vaxzevria.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε γυναίκες, σε διάστημα εντός 4 ημερών από τον εμβολιασμό. Τρία απο τα περιστατικά που είχαν προσβληθεί είχαν ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και ένα από αυτά κατέληξε στη συνέχεια. Από τις 27 Μαΐου 2021, περισσότερες από 78 εκατομμύρια δόσεις Vaxzevria είχαν χορηγηθεί στην ΕΕ / ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι ειναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής

Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια πολύ σπάνια, σοβαρή κατάσταση που προκαλεί διαρροή υγρών από μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), με αποτέλεσμα πρήξιμο κυρίως στα χέρια και τα πόδια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, πάχυνση του αίματος και χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα (ένα σημαντικό αίμα πρωτεΐνη).

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής και τον κίνδυνο επανεμφάνισης σε άτομα που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με την πάθηση.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το Vaxzevria θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν ταχεία διόγκωση των χεριών και των ποδιών ή απότομη αύξηση βάρους τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται συχνά με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης).

Η Επιτροπή PRAC θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις περιπτώσεις της πάθησης και θα αναλάβει τις απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες.

Οι εμπειρογνώμονες του ΕΜΑ ζήτησαν επίσης από την AstraZeneca, την εταιρεία μάρκετινγκ Vaxzevria περισσότερες πληροφορίες σχετικά με έναν πιθανό μηχανισμό για την ανάπτυξη συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής μετά τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ