Αυτοφροντίδα: Πώς να βρείτε την ελπίδα το 2021

Θέλετε το 2021 να είναι καλύτερο από το 2020, προσπαθείτε να σκεφτείτε θετικά, αλλά δεν το πιστεύετε. Η ανάκαμψη από τις τρέχουσες προκλήσεις και όλες τις προκλήσεις του περασμένου έτους, φαίνεται σαν ένα μνημειώδες έργο. Ακόμη χειρότερα, φαίνεται ότι υποφέρουμε συλλογικά από μια επιδημία δημόσιας απελπισίας.

Προφανώς, υπάρχουν σημαντικοί εξωτερικοί παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά υπάρχουν εσωτερικοί παράγοντες που μπορούμε. Η ελπίδα μας προσφέρει την ευκαιρία να αλλάξουμε το «εσωτερικό τοπίο» μας, το οποίο μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο προσέγγισης του εξωτερικού κόσμου.

Για πολλούς, η έννοια της ελπίδας μοιάζει με περιφρονητικό ιδανικό ή απλώς ευσεβής πόθο. Μια αόριστη δομή ή υψηλή πεποίθηση που δεν έχει καμία χρησιμότητα στην καθημερινή ζωή.

Τα παραπάνω είναι μια ανακριβής ερμηνεία της ελπίδας. Οι ορισμοί της ελπίδας περιλαμβάνουν συχνά την αίσθηση ότι «τα πράγματα θα είναι εντάξει», ενισχυμένη εμπιστοσύνη ή αίσθηση ασφάλειας στις δυνατότητες ενός φωτεινότερου αύριο – συχνά περιγράφεται ως κατάσταση ύπαρξης. Η ελπίδα είναι κάτι περισσότερο από μια διαδικασία επίτευξης στόχων, είναι κάτι που νιώθετε και βιώνετε.

Η έρευνα δείχνει ότι η πραγματική ελπίδα μπορεί να μειώσει τα αισθήματα της απελπισίας και της απογοήτευσης και να σας κάνει πιο ανθεκτικούς και αισιόδοξους έχοντας μία καλύτερη αίσθηση του μέλλοντος. Η ελπίδα δεν είναι απλώς ευσεβής τρόπος σκέψης. Αντ’ αυτού, είναι ένα αίσθημα εμπιστοσύνης ότι τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Και αυτή είναι μια αυτοπεποίθηση που μπορείτε να καλλιεργήσετε – ακόμα κι αν δεν την αισθάνεστε αυτήν τη στιγμή.

Οι προηγούμενες ψυχολογικές μελέτες σχετικά με την ελπίδα έδειξαν ορισμένες συγκεκριμένες διαδικασίες για την αποτελεσματική ανάπτυξη της ελπίδας.

Κοιτάζοντας μέσα από το φακό της νευροεπιστήμης, βλέπουμε μια πρόσθετη και απαραίτητη διάσταση. Επειδή η ελπίδα δεν είναι μια γνωστική διαδικασία αλλά μια κατάσταση ύπαρξης, μια εσωτερική εμπειρία ή αυτοπεποίθηση ότι «τα πράγματα θα είναι ΟΚ», η σκόπιμη καλλιέργεια αυτής της εσωτερικής εμπειρίας είναι ζωτικής σημασίας. Το σύμπλεγμα μυαλού / σώματος προσφέρει ένα σχεδιάγραμμα για το πώς αυτό είναι δυνατό. Εάν καταλαβαίνετε πώς δημιουργείται και διευκολύνεται η συναισθηματική σας ζωή στο μυαλό και το σώμα σας, δηλαδή τι αισθάνεστε ή την κατάσταση της ύπαρξής σας, μπορείτε να αρχίσετε να αλλάζετε την εσωτερική σας εμπειρία γύρω από την ελπίδα.

Το πεδίο της νευροεπιστήμης μας δείχνει ότι δημιουργούμε μεγαλύτερη ικανότητα για τις συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε συνήθως. Κάθε στιγμή κάθε μέρα, το σύμπλεγμα μυαλού / σώματος λαμβάνει μια ψυχο-φυσιολογική αποτύπωση αυτού που αισθάνεστε αυθεντικά. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο βιώνετε οποιοδήποτε συναίσθημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά σας να αναπτύσσετε για να ζήσετε από αυτήν την προοπτική.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here