Μαλβίδες Κλιματική Αλλαγή: Δημιουργία μιας πλωτής πόλης 2 εκ. τ.μ. από Ολλανδούς αρχιτέκτονες


Μαλβίδες Κλιματική Αλλαγή: Η μυθοπλασία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα ήταν γεμάτη με οράματα ενός γενναίου νέου κόσμου όπου η επιστήμη, η τεχνολογία και τα μηχανήματα θα ενώνονταν για να χτίσουν μητροπόλεις κάτω από τη θάλασσα, στον αέρα ή στο διάστημα. Τώρα μια ολλανδική εταιρεία σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής συνεργάζεται με τις Μαλδίβες για τη δημιουργία μιας πλωτής πόλης 200 εκταρίων – 2 εκατ. τ.μ. Έχει ως πρότυπο τη δομή των κοραλλιογενών υφάλων και τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια για να βοηθήσει στην οχύρωση του κράτους ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Με μέσο όρο λιγότερο από 1 μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, οι Μαλδίβες, μια συλλογή από 25 ατόλες (κοραλλιογενή νησιά) στον Ινδικό Ωκεανό, είναι το χαμηλότερο σε υψόμετρο κράτος στη Γη και διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να καταστούν ακατοίκητες καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται.

Με όπλο τα 300 χρόνια ολλανδικής τεχνογνωσίας στον έλεγχο του υγρού περιβάλλοντος, η Dutch Docklands συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Μαλδίβων για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. Η πλωτή πόλη των Μαλδίβων, η οποία σχεδιάζεται να επιπλέει σε μια λιμνοθάλασσα 200 εκταρίων με ζεστό νερό, μόλις 10 λεπτά με το πλοίο από την πρωτεύουσα Μαλέ, θα χτιστεί κατά μήκος ενός ευέλικτου πλέγματος και θα περιβάλλεται από μεγαλύτερα νησιά που θα λειτουργούν ως κυματοθραύστες.

«Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Μαλδίβων δίνει τον τόνο για τον σχεδιασμό της πλωτής πόλης, η οποία θα στηρίζεται σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή», δηλώνουν οι Dutch Docklands. «Η συνεργασία αυτή προσφέρει μια προσιτή, επεκτάσιμη και εφαρμόσιμη λύση για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη στο υδάτινο μέτωπο».

«Ως ένα έθνος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι Μαλδίβες είναι σε ιδανική θέση να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα θα επιβιώσει -και, πράγματι, θα ευδοκιμήσει – μπροστά στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών και τη διάβρωση των ακτών».

Αντί για τη βιομηχανία ή τη γεωργία, οι Μαλδίβες τροφοδοτούνται από τον τουρισμό, και τα εξαγωνικά, αρθρωτά τμήματα κτιρίων είναι εμπνευσμένα από τα πλούσια κοράλλια που προσελκύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι ουσιαστικά στηρίζουν την οικονομία της χώρας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τεχνητών κοραλλιογενών δομών μέσα και γύρω από τις γειτονιές για την προσέλκυση της θαλάσσιας ζωής και την περαιτέρω προστασία της πόλης από τα κύματα των καταιγίδων.

«Η προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να καταστρέφει τη φύση, αλλά να συνεργάζεται μαζί της, όπως προτείνει η πλωτή πόλη των Μαλδίβων», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νασίντ, πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων και πρόεδρος του κοινοβουλίου. «Στις Μαλδίβες, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα κύματα, αλλά μπορούμε να ανυψωθούμε μαζί τους».

Οι οικιστικές μονάδες θα συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά καναλιών και ευέλικτων γεφυρών, ενώ οι αποβάθρες θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να σταθμεύουν και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και καταστήματα. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος και να ολοκληρωθεί σε πέντε.

Θα προστεθεί ένα σχολείο και ένα νοσοκομείο, ένα δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα τροφοδοτεί την πόλη, ενώ οι τιμές των κατοικιών λέγεται ότι θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να εξυπηρετούν όλα τα εισοδηματικά επίπεδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ