Βερίκοκο Υγεία: Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών τα βερικόκα [vid]

Τα βερίκοκα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά θρεπτικά φρούτα με πολλά οφέλη για την υγεία. Ρίξτε μια ματιά στα σημαντικότερα από αυτά και σκεφτείτε το δύο και τρεις φορές πριν τα προσπεράσετε την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια.

  • Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης και των βιταμινών A, C και E. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Τα κύρια φλαβονοειδή στα βερίκοκα είναι τα χλωρογενικά οξέα, οι κατεχίνες και η κουερσετίνη. Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν εξουδετερωτικά για τις ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες είναι επιβλαβείς ενώσεις που φθείρουν τα κύτταρα μας και προκαλούν οξειδωτικό στρες. Με τη σειρά του το οξειδωτικό στρες συνδέεται με την παχυσαρκία και πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

  • Ενισχύουν την υγεία των ματιών

Τα βερίκοκα διαθέτουν βιταμίνες Α και Ε που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών. Ειδικότερα, η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης (νυκταλωπίας), ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εισέρχεται στα μάτια σας και τα προστατεύσει από τις επιβλαβείς δράσεις των ελεύθερων ριζών.

  • Προωθούν την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας. Οι κύριες αιτίες των ρυτίδων και της βλάβης του δέρματος είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ρύπανση και ο καπνός των τσιγάρων. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της υπεριώδους (UV) έκθεσης στο φως, των ηλιακών εγκαυμάτων και του κινδύνου μελανώματος, μιας θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των άνω επιβλαβών παραγόντων. Οι βιταμίνες C και E, που βρίσκονται σε φθονία στα βερίκοκα, μπορούν να θρέψουν το δέρμα σας, προστατεύοντάς το. Ειδικότερα, η βιταμίνη C λειτουργεί προστατευτικά έναντι της υπεριώδους βλάβης και των περιβαλλοντικών ρύπων, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ