Κορωνοϊός: Το άγχος λόγω Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει διαταραχές του ακουστικού και αιθουσιαίου συστήματος


Οι επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης φαίνονται σχεδόν απεριόριστες. Οι επιπλοκές μπορεί να κυμαίνονται από απώλεια γεύσης έως αναπνευστική δυσχέρεια, με πολλές εξ αυτών να διαρκούν μήνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπτώματα που αφορούν το ακουστικό και αιθουσαίο σύστημα πρέπει να προστεθούν στον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο της COVID-19 συμπτωματολογίας.

Κατά τη διάρκεια της 180ης Συνάντησης της Acoustical Society of America,, η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά στις 8-10 Ιουνίου, η Colleen Le Prell, καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και ερευνήτρια στον τομέα της πρόληψης της ακουστικής απώλειας, μίλησε για τις διαταραχές ακοής και ισορροπίας που σχετίζονται με μόλυνση από κορωνοϊό και εξήγησε πώς το άγχος και το στρες που συνδέονται με την πανδημία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των εμβοών. Η παρουσίασή της, με τίτλο «Διαταραχές της ακοής που οφείλονται στη μόλυνση με SARS-CoV-2», πραγματοποιήθηκε εχθές,  Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Le Prell, οι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη σχέση μεταξύ COVID-19 λοίμωξης και ακοής είναι πολλαπλοί. Η COVID-19 είναι γνωστό ότι έχει φλεγμονώδεις επιδράσεις. «Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τις ακουστικές και αιθουσαίες οδούς στο περιφερικό και κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως ακριβώς και τις οδούς οσμής και γεύσης και άλλα νευρικά συστήματα», δήλωσε ο Le Prell.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν ότι το ψυχικό άγχος που προκαλείται από ή σχετίζεται με την πανδημία – όπως το στρες που συνδέεται με την εμπειρία των lockdown και οι ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των μασκών στην ικανότητα ακοής και την προσβασιμότητα στην επικοινωνία – μπορεί να επιδεινώσει τις ακουστικές επιπτώσεις του ιού, ειδικότερα για όσους είχαν εμβοές πριν την COVID-19 πανδημία.

«Η αύξηση των συμπτωμάτων των εμβοών συσχετίστηκε με αναφορές για μοναξιά που σχετίζεται με την πανδημία, προβλήματα ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και οικονομικές ανησυχίες», δήλωσε ο Le Prell. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν γενικές αυξήσεις στο άγχος εξαιτίας της πανδημίας ανέφεραν ότι η εμβοή τους ήταν πιο ενοχλητική από ό, τι πριν από την πανδημία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ