Εμβόλιο: Αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις – Την Τετάρτη η συνάντηση φαρμακοποιών – υπουργείου Υγείας


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα – Τι θα γίνει με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του ιού

«Εμπλοκή» έχει προκύψει με τη δωρεάν διάθεση των self-tests για εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι σταματά τη διάθεσή τους στις 19 Ιουνίου.

Σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί, μέχρι σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα 3 τεστ που θα χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως σημειώνει ο Απόστολος Βασιλείου, φαρμακοποιός, οι πολίτες έσπευσαν τις τελευταίες μέρες στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα τεστ τους.

«Δικαιολογημένα υπήρχε λίγο περισσότερη δουλειά», τόνισε ο κ. Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι την Τετάρτη 16 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών θα συναντηθούν με κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τα self-tests.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Την ίδια ώρα, στον τομέα του κορονοϊού, υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπουλμπασάκο, διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού, οι νοσηλείες ασθενών Covid-19 έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά.

«Είμαστε σε μια καλή κατάσταση αλλά έχουμε άλλα προβλήματα για τα non Covid περιστατικά».

«Αισθανόμαστε μεγάλη πίεση από τα non Covid περιστατικά», σημειώνει μιλώντας στο Mega ο κ. Μπουλμπασάκος, ο οποίος τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις πνευμονικές νόσους.

«Έχουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού, δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος να πάει στο νοσοκομείο», σημειώνει, καθώς πολλά περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία είναι παραμελημένα, λόγω του φόβου των ασθενών να πάνε στο νοσοκομείο.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Από την άλλη μεριά, και όσο ο εμβολιασμός προχωρά, οι ασθενείς Covid που νοσηλεύονται είναι όλο και λιγότεροι.

«Πρέπει να κάνουμε μια έξτρα προσπάθεια ώστε μέχρι το τέλος του Ιουλίου να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων», τονίζει ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, σημειώνοντας ότι ο «επιστημονικός κόσμος πρέπει να βοηθήσει να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Για τους φανατικούς αρνητές, ο κ. Γραβάνης σημειώνει πως δεν πρόκειται να πειστούν όσες προσπάθειες και να γίνουν.

«Δε μας ενδιαφέρουν αυτοί οι συμπολίτες μας. Μας ενδιαφέρει να πείσουμε τους ορθολογιστές. Αγνοείστε αυτούς που λένε ανοησίες».

Αναφερόμενος στα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του ιού, ο καθηγητής σημείωσε ότι τα εμβόλια υστερούν ελάχιστα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού.

«Βρήκαμε μικρότερη αποτελεσματικότητα όχι μηδενική. Τα εμβόλια φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά, λίγο λιγότερο υπολείπονται από το αρχικό στέλεχος του ιού».

Επιπλέον, «περιορίζουν τους θανάτους και τις νοσηλείες βαριά πασχόντων και τη λοίμωξη βαριάς μορφής», κατέληξε ο καθηγητής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ