Margherita Hack : Η Google την τιμάει με ένα Doodle


Σήμερα η Google, εμπνέετε από τον επιστημονικό κόσμο γιορτάζει τα γενέθλια και τιμάει μία πολύ μεγάλη επιστήμονα την Margherita  Χακ , η οποία ασχολήθηκε ενεργά με τον επιστημονικό κόσμο και πιο συγκεκριμένα με ένα ευρύ φάσμα που περίκλειε τα αστέρια και τα ουράνια σώματα γενικότερα.

Ακόμα γίνετε αναφορά για την ιδιαίτερη επιστημονική έρευνα που διενέργησε την δεκαετία του 1970, προκειμένου να αναλύσει τα όσα συμβαίνουν στην εξωτερική αστρική ατμόσφαιρα, αλλά και που εκδόθηκε η μελέτη της. Τέλος αναφέρεται ότι κατάφερε να είναι η πρώτη που έγινε διευθύντρια σε Ιταλικό Αστεροσκοπείο της Τεγέρστης.

Γέννηση και σπουδές της επιστήμονα Χακ

  • Η Χάκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1922 στη Φλωρεντία και ήταν πλήρης καθηγητρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης. Ήταν επίσης η πρώτη ιταλίδα γυναίκα που διοικησε το Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Τεργέστης από το 1964 έως το 1987.

Τα ενδιαφέροντα η δραστηριότητα και η μελέτη της Hack 

  • Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα και η ερευνητική δραστηριότητα του Hack κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ο κύριος τομέας της εμπειρίας της αφορούσε την παρατήρηση και την ερμηνεία των φασματοσκοπικών χαρακτηριστικών των αστεριών. Η έρευνά της σε αυτόν τον τομέα περιελάμβανε τη μελέτη της χημικής σύνθεσης των αστεριών και της επιφανειακής τους θερμοκρασίας και βαρύτητας.

  • Κατά τη δεκαετία του 1970, εργάστηκε για τα υπεριώδη δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus, με σκοπό να μελετήσει τα ενεργητικά φαινόμενα που συμβαίνουν στο εξωτερικό μέρος της αστρικής ατμόσφαιρας και να προκαλέσει απώλειες μάζας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στα θεωρητικά μοντέλα αστρικών εξέλιξη. Το πρώτο ερευνητικό της άρθρο βασισμένο σε δεδομένα του Copernicus δημοσιεύθηκε στο Nature το 1974.
Οι υπόλοιπες ασχολίες της
  • Εκτός από την επιστήμη, ασχολήθηκε επίσης ενεργά με την εκπαίδευση, την προσέγγιση και την πολιτική. Στα 90α γενέθλιά της στις 12 Ιουνίου 2012, έλαβε τον τίτλο “Dama di Gran Croce”, την υψηλότερη τιμή της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ακολουθεί βίντεο αφιερωμένο στο σημερινό Doodle της Margherita Hack

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ