Πανελλήνιες- Πανελλαδικές 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται να αυξηθούν οι βάσεις εισαγωγής και γιατί


Αλλαγές στον ακαδημαϊκό «χάρτη» αναμένεται να φέρουν οι φετινές Πανελλαδικές, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος, το οποίο δεσμεύει θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ, καθώς και της επαναφοράς της βάσης εισαγωγής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», κάποια τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων αναμένεται να «ελαφρύνουν» εξαιτίας της μικρής μείωσης των εισακτέων (καθώς γίνεται μεταφορά σε περιφερειακά τμήματα), ενώ παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν σε σε συγκεκριμένους τομείς σπουδών.

Τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν για τους υποψηφίους οι οποίοι διεκδικούν θέσεις σε υψηλόβαθμα κεντρικά ιδρύματα, με τη Νομική Αθήνας να χάνει 35 θέσεις (η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες).

Απώλειες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, καθώς μεταφέρονται θέσεις σε περιφερειακά Ιδρύματα. Παράλληλα ενισχυμένα φαίνονται τα τμήματα Πληροφορικής.

Επίσης, αλλαγές φέρνει και το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ανακόπτοντας το φαινόμενο της εισαγωγής σε ΑΕΙ υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Στις 14 Ιουνίου οι μαθητές των ΓΕΛ θα κληθούν να κάτσουν στα θρανία για εξετάσεις, μετά από μία πολύ διαφορετική χρονιά εξαιτίας του κορονοϊού. Παράλληλα, πριν τις εξετάσεις θα πρέπει να έχουν κάνει self test.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία – Έκθεση (Γενικής Παιδείας) για τα ΓΕΛ και τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) για τα ΕΠΑΛ.

Μία προσθήκη που έρχεται φέτος να καλύψει το κενό για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ είναι το μηχανογραφικό εισαγωγής στα ΙΕΚ. Πρόκειται για μια ταυτόχρονη διαδικασία, στην οποία έχουν επιλεγεί για φέτος πάνω από 50 ειδικότητες και έχουν δεσμευτεί θέσεις για τους αποφοίτους Λυκείου.

Η διαδικασία θα γίνει εντός του Ιουνίου και θα περιλαμβάνονται σε αυτό ειδικότητες σε τομείς που θεωρείται ότι θα έχουν ζήτηση στο μέλλον από την αγορά εργασίας. Διαβατήριο για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι το απολυτήριο των ενδιαφερομένων.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού τον Ιούλιο, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στην επιλογή των ΙΕΚ και τον Σεπτέμβριο, που παραδοσιακά γίνονται οι εγγραφές. Αν μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου κάποιος υποψήφιος δεν πετύχει την εισαγωγή του στη σχολή επιλογής του, δύναται να εγγραφεί στο ΙΕΚ της επιλογής του στις εναπομείνασες θέσεις.

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ