Θεσσαλονίκη- Χαρδαλιάς:Τη Δευτέρα αρχίζει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου- Έκταση 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων

«Το δόγμα μας είναι, όπου υπάρχει κίνδυνος εμείς παρεμβαίνουμε, διότι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον είναι πάνω από οποιαδήποτε διαδικασία συζήτηση ή ανάλυση» επισήμανε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος της Βόρειας Ελλάδας, του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κέδρηνου Λόφου Σέιχ Σου, με σκοπό την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής.

«Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και υπογράμμισε πως: «Έπειτα από τρία χρόνια επιστολών, ενημερώσεων, κραυγών και αναθεμάτων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σειχ Σου, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να δώσουμε λύση. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, οι τεχνικές μελέτες και εκθέσεις και ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «από τη Δευτέρα ξεκινάει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου, 3,5 χιλιάδες στρέμματα, σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές που αποτελούν για εμάς μεγάλο πρόβλημα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τον πνεύμονα του περαστικού δάσους. Διατέθηκε ήδη 1,5 εκατομμύριο με εντολή του πρωθυπουργού για τις συγκεκριμένες εργασίες και αν χρειαστεί να ενισχυθεί, θα ενισχυθεί» και πρόσθεσε πως «επιχειρησιακά επικαιροποιούμε το σχέδιο μάς, για να το προφυλάξουμε από κάθε κίνδυνο. Ενισχύονται οι περιπολίες και η Θεσσαλονίκη διαθέτει και ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο, το οποίο τις επόμενες τρεις ημέρες μπαίνει σε ετοιμότητα, για να μπορέσει να συνδράμει στο Σέιχ Σου και στη Χαλκιδική, που αποτελεί για εμάς σημείο επικινδυνότητας και ανησυχίας».

«Δουλεύουμε πυρετωδώς, το περιαστικό δάσος χρειάζεται οργανωμένο πρόγραμμα. Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση, ώστε κάθε χρόνο, να υπάρχει πρόγραμμα που αφορά στους καθαρισμούς και σε όλα όσα πρέπει να γίνουν» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχολιάζοντας όσους αναφέρονται στο υψηλό κόστος πυρόσβεσης, εξήγησε πως «θα πρέπει να βάλουν σε αυτή τη σχέση κόστους-ωφέλειας, πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, πόσο κοστίζει ένα δάσος το οποίο είναι για δεκαετίες ο μοναδικός πνεύμονας της περιοχής. Άρα χρειαζόμαστε συνεννόηση, συναίνεση, συνεργασία και αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ