G7: Συμμαχία κατά της Κίνας ζητά από τη Δύση ο Τζο Μπάιντεν


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να ζητήσει από τις χώρες της Δύσης να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη δεύτερη ημέρα της συνόδου της G7, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο έναν βοηθό.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, στη συνάντηση, που λαμβάνει χώρα στη Βρετανία, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα σε μια νέα συμμαχία που θα σταθεί απέναντι στο Πεκίνο και στη στρατηγική του για δαπάνες επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν την Κίνα για εξαναγκαστική εργασία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Επίσης, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να δεσμευτούν σε ένα νέο σχέδιο για να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19 σε κάτω από 100 ημέρες.

Νωρίτερα μέσα στο έτος οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ανακοίνωσαν συντονισμένες κυρώσεις στην Κίνα. Μεταξύ αυτών ήταν απαγορεύσεις ταξιδιών και «παγώματα» περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων στη Σιντζιάνγκ, που έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Ουϊγούρων μουσουλμάνων.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Ουϊγούροι και άλλες μειονότητες θεωρείται πως κρατούνται σε στρατόπεδα στη βορειοδυτική επαρχία, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πως διεξάγει εξαναγκαστικές στειρώσεις σε γυναίκες και χωρίζει παιδιά από τις οικογένειές τους.

Η Κίνα απάντησε επιβάλλοντας και αυτή κυρώσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ