Margherita Hack: 99 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας αστροφυσικού


Margherita Hack: Ποια ήταν η σπουδαία αστροφυσικός που τιμά με doodle η Google

Η Margherita Hack ήταν Ιταλίδα αστροφυσικός, γνωστή για τη διάδοση των σχετικών επιστημονικών δεδομένων. Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της.

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία, ο πατέρας της Ρομπέρτο Χακ καταγόταν από την Ελβετία και δούλευε ως λογιστής ενώ η μητέρα της, Μαρία Λουίζα Πογγέσι, ήταν από την Τοσκάνη και πτυχιούχος της Accademia di Belle Arti di Firenze και δημιουργούσε μινιατούρες για την Πινακοθήκη Ουφίτσι. Και οι δύο γονείς, ο πατέρας της Προτεστάντης και η μητέρα της Καθολική, αλλαξοπίστησαν και εντάχθηκαν στην Ιταλική Θεοσοφική Εταιρεία. Μάλιστα, ο Ρομπέρτο Χακ έγινε και γραμματέας υπό την προεδρία της κόμμισας Gamberini-Cavallini.

Ως νεαρή, η Margherita Hack έπαιζε μπάσκετ και συμμετείχε στους αγώνες των Διαγωνισμών του Εθνικού Πανεπιστημίου, που ονομαζόταν Littoriali υπό το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι. Σε αυτούς, κέρδισε στο άλμα εις μήκος και άλμα εις ύψος. Στις 19 Φεβρουαρίου 1944, παντρεύτηκε τoν Αλντο Ντε Ρόσα στην εκκλησία του San Leonardo στο Arcetri. Ο Ντε Ρόσα ήταν ένας από τους συμπαίκτες και τον γνώριζε από την παιδική της ηλικία.

Η Margherita Hack φοίτησε στο Liceo Classico “Galileo Galilei” της Φλωρεντίας, αλλά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την εμπόδισε να συμμετάσχει στις τελικές εξετάσεις. Το 1945, όμως, αναδείχθηκε σε απόφοιτης της φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110. Η διατριβή της στην αστροφυσική αφορούσε τις μεταβλητές του Cepheid, με βάση τις σπουδές της στο Παρατηρητήριο Arcetri και, στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του Τζιόρτζιο Αμπέττι. Η Margherita Hack θεωρούσε τον Αμπέττι, ως πρότυπο επιστήμονα, δασκάλου και διευθυντή ενός κέντρου επιστημονικής έρευνας.

Στην Ιταλία, η Margherita Hack ήταν γνωστή για τις αντιθρησκευτικές της απόψεις και τη συνεχή κριτική της προς την Καθολική Εκκλησία, την ιεραρχία και τους θεσμούς της. Ήταν χορτοφάγος και έγραψε ένα βιβλίο, στο οποίο εξηγεί αυτήν την επιλογή της, με τίτλο Perché sono vegetariana (Γιατί είμαι χορτοφάγος). Το συγγραφικό έργο της, επίσης, περιλαμβάνει κι ένα βιβλίο με τίτλο La mia vita in bicicletta (Η ζωή μου με ποδήλατο).

Δείτε το doodle της Google για την Margherita Hack

Η Hack πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013 στις 4:30 π.μ. στο νοσοκομείο Cattinara της Τεργέστης. Έπειτα από μια εβδομάδα νοσηλείας για καρδιακά προβλήματα, κατέληξε, αφού υπέφερε από αυτά για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο σύζυγος της Χακ, Αλντο Ντε Ρόσα, πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, λόγω επιπλοκών της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και οι δύο αναπαύονται στο νεκροταφείο της Σαντ’ Αννα, στην Τεργέστη. Η Χακ άφησε την προσωπική της βιβλιοθήκη, που περιείχε 24.000 βιβλία για την αστρονομία, στην πόλη της Τεργέστης.

Ήταν καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, από το 1964 έως την 1η Νοεμβρίου 1992, που σταμάτησε να διδάσκει λόγω ηλικίας. Ήταν και η πρώτη Ιταλίδα γυναίκα που διοίκησε το Αστεροσκοπείο της Τεργέστης, από το 1964 έως το 1987, και του προσέφερε διεθνή φήμη.

Διετέλεσε μέλος των πιο διάσημων σωματείων φυσικής και αστρονομίας, όπως της Accademia Nazionale dei Lincei, καθώς και Διευθύντρια του Τμήματος Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης, από το 1985 έως το 1991 και από το 1994 έως το 1997. Γενικότερα, εργάστηκε σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά παρατηρητήρια και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος ομάδων εργασίας, όπως της ESA και της NASA. Στην Ιταλία, συγκεκριμένα, πραγματοποίησε ένα εντατικό έργο προώθησης που είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της δραστηριότητας της αστρονομικής κοινότητας. Παραχωρήθηκε η πρόσβαση σε διάφορους δορυφόρους και απέκτησαν φήμη σε διεθνές επίπεδο.

Η Margherita Hack έχει δημοσιεύσει πολλά πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά αλλά και πολλά βιβλία, το αντικείμενο των οποίων αφορά τόσο την απλουστευμένη επιστήμη όσο και του πανεπιστημιακού επιπέδου. Το 1994, τιμήθηκε με Targa Giuseppe Piazzi για την επιστημονική έρευνά της και το 1995, με το βραβείο Cortina Ulisse για την προσφορά της στην επιστημονική διάδοση.

Το 1978, η Margherita Hack ίδρυσε το διμηνιαίο περιοδικό L’Astronomia, του οποίου το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1979. Αργότερα, μαζί με τον Κορράντο Λαμπέρτι, διεύθυνε το περιοδικό της επιστήμης και του αστρονομικού πολιτισμού, γνωστό ως Le Stelle.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ