Συρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί από πυρά πυροβολικού που έπληξαν συνοικίες και νοσοκομείο στην Αφρίν

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 άμαχοι, σκοτώθηκαν χθες Σάββατο όταν η Αφρίν υπέστη επίθεση με πυροβολικό που έπληξε ιδίως νοσοκομείο στον τομέα αυτόν, ο οποίος ελέγχεται από αντάρτες προσκείμενους στην Τουρκία, ανέφερε ΜΚΟ.

Ένας γιατρός, τρία μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου, δύο γυναίκες και δύο παιδιά καθώς κι ένας διοικητής των ανταρτών συγκαταλέγονται στα θύματα του βομβαρδισμού που έπληξε το νοσοκομείο Αλ Σίφα, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πέρα από τους 18 νεκρούς έχουν καταγραφεί 23 τραυματίες. Προηγούμενος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ έκανε λόγο για 16 νεκρούς.

Οι βολές του πυροβολικού «είχαν στόχο διάφορες συνοικίες της πόλης και έπληξαν το νοσοκομείο», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Η πλειονότητα των θυμάτων χάθηκε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου», διευκρίνισε η ΜΚΟ και υπογράμμισε πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Άγκυρα καταδίκασε την επίθεση και υποστήριξε πως διαπράχθηκε από την κουρδική ένοπλη παράταξη Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Όμως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – ΣΔΔ, κουρδοαραβική συμμαχία στην οποία η YPG είναι η κύρια συνιστώσα και η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ – διέψευσαν πως επρόκειτο για δική τους ενέργεια.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο νωρίτερα χθες βράδυ για 13 νεκρούς και 27 τραυματίες στην Αφρίν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βολές του πυροβολικού προήλθαν από περιοχή στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, όπου βρίσκονται «παραστρατιωτικοί πιστοί στο Ιράν και στο καθεστώς, κοντά στις κουρδικές ζώνες».

Η κουρδική περιοχή Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, καταλήφθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και σύρους βοηθητικούς της. Σκοπός της Άγκυρας ήταν να διώξει από την περιοχή τη YPG, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, την αποκαλεί τον συριακό βραχίονα του PKK.

Στον τομέα αυτόν, όπως και σε όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες που πρόσκεινται στην Τουρκία, διαπράττονται συχνά στοχευμένες δολοφονίες, καταγράφονται επιθέσεις και εκρήξεις.

Την Πέμπτη, στη βορειοδυτική Συρία, τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους μαχητές, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγιναν από το συριακό καθεστώς στην επαρχία Ιντλίμπ, έσχατο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 κι έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών με την εμπλοκή διαφόρων αντιμαχόμενων μερών – τζιχαντιστικών οργανώσεων, ομάδων ανταρτών, αυτονομιστικών παρατάξεων, ξένων δυνάμεων… – έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500.000 ανθρώπους, κατά εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ