Πανελλήνιες 2021: Η διαχείριση του άγχους των υποψηφίων – Οδηγίες από την ψυχολόγο Βεατρίκη Γλυνού


Πανελλήνιες 2021: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των Πανελληνίων – Πανελλαδικών 2021 και το Newsbomb.gr δίνει απαντήσεις στο πιο κρίσιμο ερώτημα των μαθητών: Πώς θα διαχειριστώ το άγχος των εξετάσεων; Η ψυχολόγος Βεατρίκη Γλυνού του κέντρου «Γνώση και Δράση» αρθρογραφεί και λύνει όλες τις απορίες.

Πάνω από 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, από τις 14 Ιουνίου θα μπουν στη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων. Μέχρι τις 28 Ιουνίου ο κόσμος τους θα περιστρέφεται γύρω από τις Πανελλαδικές κι αυτό από μόνο του είναι ικανό να δημιουργήσει άγχος και πίεση. Έφηβες και έφηβοι καλούνται να διαχειριστούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση της ζωής τους, καθώς σε μεγάλο βαθμό τα πεπραγμένα στις εξετάσεις αυτές θα καθορίσουν και την πορεία τους στο υπόλοιπο του βίου τους σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και την επαγγελματική εξέλιξη.

Είναι λογικό, συνεπώς, να υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση, πίεση και άγχος που δημιουργούν μια διαφορετική ψυχολογική κατάσταση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, την οικογένεια και τα βιώματα του κάθε εξεταζόμενου ξεχωριστά.

Η ψυχολόγος MSc, Βεατρίκη Γλυνού, του κέντρου «Γνώση και Δράση», εξηγεί πώς ένας υποψήφιος στις Πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να διαχειριστεί ψυχολογικά όλη αυτή την κατάσταση. Στο άρθρο με τίτλο «Πανελλήνιες 2021: Συναισθηματική και ψυχολογική διαχείριση του άγχους των εξετάσεων», δίνει όλες τις απαντήσεις που αναζητούν οι μαθητές πριν μπουν στην αίθουσα για την έναρξη του «μεγάλου ραντεβού».

Έτσι θα διαχειριστείτε το άγχος των Πανελληνίων

Γράφει η ψυχολόγος MSc, Βεατρίκη Γλυνού

Το να δημιουργείς, σημαίνει επίσης να δίνεις μια μορφή στο πεπρωμένο σου. Και αυτό το πεπρωμένο ή τουλάχιστον ένας μεγάλο μέρος του, πλησιάζει για τα παιδιά της φετινής Γ’ Λυκείου. Οπως κάθε τέτοια περίοδο, έτσι και τώρα, είναι η στιγμή. Είναι το μεγάλο ραντεβού με τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Και παρά τα όσα βιώσαμε με τον κορονοϊό, τις κατ’ εξακολούθηση καραντίνες και τις τόσες αλλαγές σε ψυχικό και λειτουργικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας, η ώρα που θα μοιραστούν οι κόλλες, έφτασε.

Έφηβοι και έφηβες, μεγάλα παιδιά με όνειρα και ελπίδες, προετοιμάζονται σχεδόν σε όλη την μαθητική ζωή τους για τούτη ακριβώς την ακαδημαϊκή πρόκληση. Αυτή που θεωρείται ίσως και η πρώτη αναμέτρηση με τον εαυτό τους. Μαζί με εκείνους όμως αγωνιούν και οι γονείς οι δάσκαλοι, όσοι τους αγαπούν και τους στηρίζουν.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνούν, πως η διαδικασία δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τούτη τη στιγμή. Πανελλήνιες είναι όχι μόνο το τώρα, μα όλη η χρονιά. Όλη η προσπάθεια. Είναι ο χρόνος που αφιερώθηκε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι τα συναισθήματα, η ένταση, τα ξενύχτια, η αγανάκτηση, οι στιγμές της προσωρινής παραίτησης και ξανά το κουράγιο που επέστρεφε. Και είναι όλ’ αυτά τα βιώματα τόσο ολόδικά τους, όσο μοναδικά.

Οι φετινές, όπως και οι περσινές Πανελλήνιες, είχαν την επιπρόσθετη αγωνία και τον εγκλεισμό της καραντίνας. Με τα σχολεία κλειστά δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης παραδόσεις, ούτε επαναλήψεις, ενώ η προσπάθεια για διαδικτυακά μαθήματα φαίνεται ότι δεν απέδωσε, τόσο για τους καθηγητές, όσο και για τους μαθητές. Ωστόσο, πάντοτε οφείλουμε να βρίσκουμε τα θετικά μέσα από τις δυσκολίες. Και όσον αφορά τους τωρινούς μαθητές, είχαν χρόνο. Χρόνο για διάβασμα, χρόνο για επανάληψη, χρόνο για ξεκούραση.

Και μέσα από αυτές τις καταστάσεις φτάσατε όλοι εσείς, επιτυχώς, στην τελευταία πίστα. Και όχι μόνο εκεί. Φτάσατε στον κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου, που ονομάζεται «σχολείο». Σε αυτή τη φάση λοιπόν, δεν έχουν χώρο οι σκέψεις για το πώς λειτουργήσατε στο παρελθόν, τι αλλαγές θα μπορούσατε να έχετε κάνει, τι δεν λειτούργησε ιδεατά και όσα μπορεί να πήγαν στραβά.

Αυτές τις ημέρες προσπαθήστε να εστιάσετε σε…

  • Θετική σκέψη
  • Φροντίδα του εαυτού
  • Συνέχεια της προσπάθειας
  • Ικανοποίηση βασικών αναγκών
  • Μοίρασμα συναισθημάτων ακόμα και σε ένα χαρτί

Οσον αφορά τους γονείς, καλό είναι να φροντίσουν αυτήν την προσπάθεια με υπομονή και δίνοντας χώρο στα παιδιά τους. Βοηθήστε τα να πιστέψουν στον εαυτό τους. Οτι μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα από ότι νομίζουν και να διώξουν τους φόβους.

Ίσως, αυτήν τη στιγμή οι Πανελλήνιες να αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής, ο υπέρτατος στόχος, η δικαίωση των προσπαθειών, το μέλλον! Πρέπει όμως, να συνειδητοποιήσετε ότι η μη επίτευξη του στόχου σε καμία περίπτωση δεν θα κρίνει την πορεία της ζωής σας, ούτε θα μειώσει την αξία της προσπάθειάς και την αυτοεκτίμησή.

Να θυμάστε ότι η ζωή από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε μονοπάτια που ούτε φανταζόμαστε και ο επαγγελματικός προορισμός να είναι κάτι πολύ μακρινό από αυτό που έχει κάποιος σπουδάσει, ή θα ήθελες να σπουδάσει. Το άγχος, οι αγωνίες, οι αρνητικές σκέψεις είναι λογικές και σεβαστές διεργασίες πριν από κάτι τόσο σημαντικό. Προσπαθήστε όμως να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν, εστιάστε με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία στον στόχο και να θυμάστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή της υπόλοιπης ζωής σας.

Καλή επιτυχία και φροντίστε να το βιώσετε με αγάπη προς τους εαυτούς σας!

ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΓΛΥΝΟΥ
Ψυχολόγος,MSchttps://www.gnosikaidrasi.gr/

Το κέντρο «Γνώση και Δράση»

Το «Γνώση και Δράση» δημιουργήθηκε το 2013 από την Ψυχολόγο, Βεατρίκη Γλυνού. Στο καταρτισμένο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών εξειδικευόμαστε στη συμβουλευτική ενηλίκων, γονέων, παιδιών και εφήβων και προσφέρουμε βοήθεια σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, διαχείριση άγχους, διαχείριση θυμού και αρνητικών συναισθημάτων, συναισθηματική αγωγή, σεξουαλική αγωγή, διαχείριση αρνητικής σχολικής συμπεριφοράς και ψυχοεκπαίδευση μέσω παιγνιοθεραπείας.

Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου μας απαρτίζεται από έμπειρους Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς και Ψυχολόγους. Το Κέντρο επιπλέον συνεργάζεται εξωτερικά με Παιδίατρο, Παιδοψυχίατρο, Διατροφολόγο, Παιδοενδοκρινολόγο και Ωτορινολαρυγγολόγο για την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών.

Βαθύτερος σκοπός μας στο «Γνώση και Δράση» είναι η προσφορά ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες: μαθησιακές, συναισθηματικές, στον λόγο-ομιλία, αλλά και στις οικογένειές τους.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης, που εφαρμόζονται είτε σε ατομικό, είτε σε ομαδικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, δεν σταματάμε τις ομιλίες και τα σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε κι εκείνοι από την πλευρά τους να κατανοήσουν καλύτερα τους δικούς τους ρόλους αναφορικά με τα παιδιά.

Στο «Γνώση και Δράση» έχουμε ως πρωταρχικό μέλημα και φιλοσοφία μας πως τα πάντα βασίζονται στην αγάπη, την αποδοχή και τη δουλειά, ώστε να ανακαλύπτουμε όλοι μαζί, διαρκώς, την πιο ξεχωριστή πλευρά των δεξιοτήτων μας. Την πιο επιθυμητή πλευρά του εαυτού μας…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ