Ακίνητα: Πότε παραγράφονται οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης


Ακίνητα – Όλες οι ειδήσεις: H διάταξη της δεκαετούς προθεσμίας παραγραφής που προέβλεπε ο παλαιός Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση ύπαρξης συμπληρωματικών στοιχείων σε υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων.

Η νομοθεσία περί φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων διέπεται από δικούς της ειδικούς κανόνες παραγραφής και επομένως δεν χωρεί εφαρμογή των περί παραγραφής διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος για την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής.

Ειδικότερα, το δικαίωμα του Δημοσίου για την επιβολή του σχετικού φόρου μεταβίβασης παραγράφεται μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους εντός του οποίου επιδόθηκε η δήλωση του φόρου μεταβίβασης.

Μόνο οι διαδικαστικές διατάξεις του Ν. 2238/1994 για την εν γένει διαδικασία βεβαίωσης του φόρου εφαρμόζονται και στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, εφόσον δεν ρυθμίζονται ειδικότερα.

Σημειώνεται, ότι το ΣτΕ με την απόφαση αυτή παγιώνει την θέση που είχε ήδη λάβει με προγενέστερες αποφάσεις του, συμπληρώνoντας με αυτόν τον τρόπο το πλέγμα των πρόσφατων αποφάσεων για την φορολογική παραγραφή που εμποδίζουν την Διοίκηση να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει φόρο σε παραγεγραμμένα έτη.

Υπενθυμίζεται ότι για φορολογικά έτη από 1.1.2014 και εξής η φορολογία μεταβίβασης ακινήτων εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013) που σήμερα προβλέπει την καταρχήν πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ