Εμβόλιο κορωνοιός : Που οφείλονται οι παρενέργειες των εμβολίων

Πολλά άτομα – συνήθως έφηβοι, αν και μικρότερα παιδιά και ενήλικες – μπορεί να παρουσιάσουν λιποθυμία, ζάλη ή ναυτία μετά τον εμβολιασμό. Αν και αυτή η εμπειρία μπορεί να φαίνεται ανησυχητική εκείνη τη στιγμή, είναι συνήθως μια αντίδραση που σχετίζεται με το άγχος, μερικές φορές ονομάζεται «άγχος ανοσοποίησης» ή «αντίδραση που σχετίζεται με το άγχος ανοσοποίησης».

Η συσκότιση, ο δακτύλιος στα αυτιά, η λιποθυμία, η ζάλη, ο υπεραερισμός και η ναυτία μπορεί να είναι τρομακτικά συμβάντα, ειδικά εάν εμφανιστούν μετά από εμβόλιο. Μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο να ανησυχεί ότι οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση ή παρενέργεια του εμβολίου.

Με τι σχετίζονται οι παρενέργιες

  • Ωστόσο, κατά την ανάλυση αυτών των περιπτώσεων, το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν εμφανίστηκαν ως αντίδραση στο ίδιο το εμβόλιο. Αντ ‘αυτού, το CDC διαπίστωσε ότι αυτές είναι σχετιζόμενες με το άγχος απαντήσεις, οι οποίες εμφανίζονται συχνά μετά από πολλά διαφορετικά εμβόλια.

Πως βγήκε αυτό το συμπέρασμα

  • Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίχθηκε από το γεγονός ότι περίπου το 25% των ατόμων που είχαν αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος μετά τη λήψη του εμβολίου Janssen ανέφεραν επίσης παρόμοιες αντιδράσεις μετά από άλλους προηγούμενους εμβολιασμούς.

Αντιδράσεις που είναι συχνές μετά τον εμβολιασμό

  • Κατά τη διάρκεια ομιλίας που δόθηκε τον Μάιο του 2021, ο σημειώθηκε ότι «[v] ασοβαγγικές ή προεγκυκλικές εκδηλώσεις – που είναι λιποθυμία και ζάλη είναι πραγματικά αρκετά συχνές μετά τον εμβολιασμό , όπως και οι αντιδράσεις άγχους, όπως υπερεπικαλύψεις και αυξημένος καρδιακός ρυθμός.

 

Ποιος επηρεάζει το στρες ανοσοποίησης
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται σε λιποθυμία και άλλες αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος μετά από ένα εμβόλιο ως «άγχος  ή “ανοσοποίηση που σχετίζεται με το άγχος.

Τι δηλώνουν τα δημοσιεύματα του ΠΟΥ

  • Τα δεδομένα του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν το 2016 υποδηλώνουν ότι «η εμφάνιση αντιδράσεων ήταν συνήθως μέσα στα πρώτα 15 λεπτά του εμβολιασμού και αφορούσε κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας».

Ακολουθεί βίντεο για το εμβόλιο της Moderna

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ