Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μέχρι στιγμής, οι αναφορές για ανθρώπους που χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα μετά από μόλυνση από SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι αν φταίει ο ιός ή κάτι άλλο, αλλά το να μάθουμε αν υπάρχει κάποια σύνδεση θα μπορούσε να εμβαθύνει την κατανόησή μας για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο Covid-19 μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Εκτός από τα ειδησεογραφικά μέσα, η ιατρική βιβλιογραφία και τα περιοδικά έχουν επίσης περιγράψει περιστατικά ψύχωσης σε ανθρώπους με τον νέο κορωνοϊό. Τον Ιούνιο του 2020, η Lancet Psychiatry δημοσίευσε μια μελέτη για νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπλοκές σε 153 άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID- 19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 28 Δεκεμβρίου 2020, οι New York Times ανέφεραν έναν αριθμό περιπτώσεων όπου ασθενείς χωρίς ιστορικό ψυχικής νόσου εμφάνισαν ψυχωσικά επεισόδια εντός εβδομάδων από την εμφάνιση του ιού.  Μία γυναίκα παρουσίασε  παράνοια ότι τα παιδιά της κινδύνευαν άμεσα να απαχθούν.

Ένας άλλος είχε ψευδαισθήσεις πιθήκων και λιονταριού, και κάποιος άλλος έκλαιγε για μέρες από φόβο ότι “τα κακά πνεύματα εισέβαλαν στο σπίτι της.” Οι γιατροί είπαν στην εφημερίδα ότι η ψύχωση έκανε και κάποιους ασθενείς εξαιρετικά βίαιους. Διαπίστωσε ότι 39 άτομα είχαν αλλάξει την ψυχική τους κατάσταση, 10 εκ των οποίων είχαν ψύχωση με νέα έναρξη. Άλλα περιοδικά έχουν επίσης περιγράψει περιπτώσεις ψύχωσης σε άτομα με Covid- 19 στην Ισπανία  και την Ιταλία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here