Αφροδίτη: Και η Ευρώπη στην κούρσα για την καταραμένη αδελφή της Γης


Μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της NASA ότι σχεδιάζει τις πρώτες αποστολές στην Αφροδίτη εδώ και τρεις δεκαετίες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την αποστολή Envision, η οποία θα διερευνήσει το πώς ο κοντινός πλανήτης που έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη είναι τόσο διαφορετικός και αφιλόξενος.

Οι τρεις ρομποτικές αποστολές, που θεωρούνται συμπληρωματικές, θα υλοποιηθούν εντός της δεκαετίας του 2030, με την ευρωπαϊκή να προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 6 μετά τις αμερικανικές, μεταξύ 2031-2033, και να φθάσει στην πνιγηρή Αφροδίτη το 2034 ή 2035.

Το σκάφος Envision, που αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και θα μελετήσει τη γεωλογία του, από τον πυρήνα του έως την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Το Envision θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη (ESA/VR2Planets/DamiaBouic)

 

Η Αφροδίτη κυριαρχείται από ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου που βράζει την επιφάνεια στους 450 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία αρκετά υψηλή για να λιώσει μαλακά μέταλλα όπως ο μόλυβδος. Τα σύννεφα που καλύπτουν εντελώς όλο τον πλανήτη ρίχνουν βροχή θειικού οξέος, ενώ η πίεση στην επιφάνεια είναι σχεδόν 100 φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη.

Μόνο οι σοβιετικές αποστολές Venera της δεκαετίας του 1980 κατάφεραν να προσεδαφιστούν και να μεταδώσουν εικόνες για λίγο πριν καταστραφούν από το ακραίο περιβάλλον.

Το σκάφος Envision, εφοδιασμένο μεταξύ άλλων με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος που ανέπτυξε η NASA, θα εξετάσει μεταξύ άλλων αν η Αφροδίτη παραμένει γεωλογικά ενεργή, αλλά και το αν κάποτε διέθετε ωκεανούς.

Στην Αφροδίτη είχαν προηγηθεί η ευρωπαϊκή αποστολή Venus Express (2005-2014) που εστίασε σε ατμοσφαιρική έρευνα, η ιαπωνική Akatsuki (μελετά ακόμη την ατμόσφαιρα από το 2015) και παλαιότερα η αμερικανική Magellan (χαρτογράφησε με παλαιά τεχνολογία τον πλανήτη μεταξύ 1989-1994).

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ