Αποθέματα Εμβολιασμοί: Τα έθνη της Νότιας Ασίας απευθύνονται στην Κίνα και τη Ρωσία για βοήθεια εμβολίων


Αποθέματα Εμβολιασμοί: Η Σρι Λάνκα άρχισε να εγχέει έγκυες γυναίκες με ένα κινεζικό εμβόλιο κορωνοϊού την Τετάρτη και το Νεπάλ επανέλαβε εμβολιασμούς με ένα κινεζικό εμβόλιο καθώς οι γείτονες της Ινδίας στρέφονται στο Πεκίνο και τη Μόσχα για βοήθεια με προμήθειες. Το Νεπάλ σταμάτησε τους εμβολιασμούς στα τέλη Μαΐου αφού το τελείωσε απόθεμα των εμβολίων της AstraZeneca και των κινεζικών Sinopharm.

Το πρόγραμμα ξανάρχισε την Τρίτη μετά από ένα εκατομμύριο ακόμα δόσεις Sinopharm από την Κίνα, τη μόνη χώρα που μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της για βοήθεια.

Η Ινδία είχε προηγουμένως προμηθεύσει το Νεπάλ με το εμβόλιο της AstraZeneca από τον κατασκευαστή της Serum Institute, αλλά τον Μάρτιο πάγωσε τις εξαγωγές εμβολίων καθώς οι μολύνσεις αυξήθηκαν στο εσωτερικό.

“Το Νεπάλ έχει στείλει αιτήματα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δύο γειτόνων, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων χωρών, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη ένα επιπλέον εμβόλιο”, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Σαμίρ Κάμαρ Αντχάρι στο AFP.

Μόλις 2% του πληθυσμού της χώρας εμβολιάζονται πλήρως. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα έλαβαν μία δόση AstraZeneca τον Μάρτιο, αλλά έκτοτε δεν μπόρεσαν να πάρουν μια δεύτερη δόση.

Εν τω μεταξύ, η Σρι Λάνκα κυκλοφόρησε επιθετικά το εμβόλιο της Κίνας μετά από δύο εκατομμύρια δόσεις την περασμένη εβδομάδα.

Την Τετάρτη το πρόγραμμα άνοιξε σε έγκυες γυναίκες.

Το νησί, στη μέση ενός άγριου τρίτου κύματος λοιμώξεων, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αγόρασε επίσης 13 εκατομμύρια εμβόλια Sputnik V από τη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της απάντησης Covid-19 της Σρι Λάνκα, αρχηγός του στρατού Shavendra Silva, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κολόμπο ελπίζει να εμβολιάσει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η χώρα ζήτησε επίσης από την Ιαπωνία 600.000 εμβόλια της AstraZeneca, ώστε να μπορεί να προσφέρει μια δεύτερη δόση σε άτομα που έλαβαν τον πρώτο πυροβολισμό, ανέφερε την Τετάρτη το γραφείο του προέδρου.

Σε άλλο σημείο της περιοχής, το Μπαγκλαντές δίνει μόνο δεύτερη δόση του AstraZeneca από τα τέλη Απριλίου καθώς οι προμήθειες μειώνονται.

Ο υπουργός Υγείας Zahid Maleque τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η χώρα θέλει να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις από την Sinopharm.

Θέλει επίσης να αγοράσει πέντε εκατομμύρια δόσεις Sputnik, είπε αυτήν την εβδομάδα μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη ο υπουργός Εξωτερικών Abdul Momen.

Ο Momen είπε ότι η χώρα του έχει ζητήσει 2 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εξαγάγουν 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε όλον τον κόσμο.

Μια αποστολή Pfizer έφτασε επίσης στην Ντάκα την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Covax, ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη διανομή εμβολίων σε φτωχότερα έθνη.

Η Ινδία δεν έχει πει πότε θα ξαναρχίσουν οι εξαγωγές. Την Τρίτη είπε ότι είχε παραγγείλει 440 εκατομμύρια δόσεις από τον Serum και τον τοπικό παραγωγό Bharat Biotech για χρήση στην Ινδία.

Έχει επίσης υποβάλει εκ των προτέρων παραγγελία για 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου – που δεν έχει ακόμη εγκριθεί – από την Biolog E.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ