Έρευνα: Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών

Το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από επιστήμονες πέντε τμημάτων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες όσων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μικρόβια – τα τρισεκατομμύρια ευεργετικά μικρόβια που ζουν αρμονικά μέσα στο έντερο μας – μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς παρέχουν προστασία. Οι επιστήμονες μελετούν τα μικρόβια με σκοπό να βρουν ή να βελτιώσουν τις φυσικές θεραπείες για να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά, τα οποία βλάπτουν τα μικροβιότα και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα φάρμακα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μικρόβια που είχαν υποστεί προηγούμενη μόλυνση και μεταφέρθηκαν σε ποντίκια χωρίς μικρόβια βοήθησαν στην πρόληψη της μόλυνσης με Kpn. Εντόπισαν μια κατηγορία βακτηρίων – Deltaproteobacteria – που εμπλέκονται στην καταπολέμηση αυτών των λοιμώξεων και περαιτέρω ανάλυση τους οδήγησε στο να αναγνωρίσουν την ταυρίνη ως την αιτία για τη δραστηριότητα των Deltaproteobacteria.

Η ταυρίνη βοηθά το σώμα να αφομοιώσει λίπη και έλαια και βρίσκεται φυσικά στα χολικά οξέα στο έντερο. Το δηλητηριώδες αέριο υδρόθειο είναι ένα υποπροϊόν της ταυρίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ταυρίνης επιτρέπουν στα παθογόνα να αποικίσουν το έντερο, αλλά τα υψηλά επίπεδα παράγουν αρκετό υδρόθειο για να αποτρέψουν τον αποικισμό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μια μόνο ήπια λοίμωξη είναι αρκετή για να προετοιμάσει τα μικροβιότα για να αντισταθεί στη μετέπειτα λοίμωξη και ότι το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη – που συνθέτουν και αποθηκεύουν χολικά οξέα που περιέχουν ταυρίνη – μπορούν να αναπτύξουν μακροχρόνια προστασία από λοίμωξη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ταυρίνη που δόθηκε σε ποντίκια ως συμπλήρωμα στο πόσιμο νερό επίσης ετοίμασε το μικροβιότα για να αποτρέψει τη μόλυνση. Ωστόσο, όταν τα ποντίκια έπιναν νερό που περιέχει υποσαλικυλικό βισμούθιο – ένα κοινό φάρμακο χωρίς συνταγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας και του στομάχου – η προστασία των λοιμώξεων εξασθενεί επειδή το βισμούθιο αναστέλλει την παραγωγή υδρόθειου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here