Σύνοδος NATO: Συνάντηση Ερντογάν- Μακρόν στις Βρυξέλλες


Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέφθασε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, και έχει αρχίσει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και τον Ομέρ Τσελίκ, αναπληρωτή πρόεδρο/ εκπρόσωπο του κόμματός του, ΑΚΡ.

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν θεωρείται κρίσιμη, δεδομένης της πολύ κακής κατάστασης των σχέσεων Τουρκίας- ΗΠΑ.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσουν τρόπους να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα και να προχωρήσουν, είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη εν όψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

Όπως είχε πει, η Τουρκία θα υπογραμμίσει ξανά τη σημασία της συμμαχίας με τους εταίρους κατά τη σύνοδο, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν και συζητήσεις για το πρόγραμμα των F-35 και τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. «Αν και η Τουρκία έχει εκπληρώσει υποσχέσεις ως προς τα F-35, δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν το έχουν κάνει» υποστήριξε.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί πολύ λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, κάτι που προκάλεσε έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις, ενώ η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ισχυριστεί πως ήταν η άρνηση των ΗΠΑ να της πωλήσουν συστήματα Patriot που την έκανε να αναζητήσει άλλους πωλητές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ