Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συναντήσεις Ερντογάν με Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον


Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών έλαβε χώρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ακολούθως, συνάντησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ως προς τη συνάντηση με τον Μακρόν, πως οι δύο χώρες θα είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές των γαλλοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση, δεδομένης της κακής κατάστασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, θα συναντηθεί και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσουν τρόπους να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα και να προχωρήσουν, είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή από την Κωνσταντινούπολη εν όψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

Όπως είχε πει, η Τουρκία θα υπογραμμίσει ξανά τη σημασία της συμμαχίας με τους εταίρους κατά τη σύνοδο, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν και συζητήσεις για το πρόγραμμα των F-35 και τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί πολύ λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, κάτι που προκάλεσε έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις, ενώ η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ισχυριστεί πως ήταν η άρνηση των ΗΠΑ να της πωλήσουν συστήματα Patriot που την έκανε να αναζητήσει άλλους πωλητές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ