Μαρία Θεοδωρίδου: Με Astrazeneca η 2η δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί – Για άνω των 60 εφεξής

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (14/06) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου,  αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση των ηλικιών στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με την AstraZeneca.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κα Θεοδωρίδου, “κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας, γεγονός ευοίωνο, στο οποιό έχει συμβάλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός. Από επιδημιολογικής πλευράς, η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επιπεδα διασποράς του ιού με σταθερη τάση περαιτέρω μείωσης”.

Προ 2 μηνών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από την νόσο της Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν χαμηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος βαριάς νόσησης και θανάτου από κορωνοϊό ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών, εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ενδεικτικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2021 καταγράφηκαν στον ΕΟΔΥ 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 θάνατοι σε άτομα ηλικία 30 με 59 ετών.

Στην παρούσα φάση, που τα επίπεδα διασποράς του ιού στη χώρα είναι μέτρια προς χαμηλά και με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου της εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Ακολούθως, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι παραμένει η σύσταση της Επιτροπής για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δέυτερη δόση. Μόλις 1, 3 περιστατικά ανά ένα εκατομμ. δόσεις εμβολίων, δήλωσε.

Εξαίρεση, είπε, απατολούν τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ