Σαμπάνια σε πορσελάνινη φιάλη με τιμή € 8,000


Η οικογενειακή επιχείρηση Σαμπάνιας, Edouard Brun, κυκλοφόρησε ένα περιορισμένης έκδοσης μπουκάλι πορσελάνης, αξίας € 8.000, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο του είδους της στην Champagne.

Ο παραγωγός της Aÿ συνεργάστηκε με τον Γερμανό παραγωγό πορσελάνης Reichenbach και τον Αμερικανό καλλιτέχνη James Rizzi στο μπουκάλι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το υγρό από το υπεριώδες φως.

Ονομάζεται Cuvée Sensorium, η Methuselah αυτή φιάλη, κρατάει το ισοδύναμο οκτώ φιαλών των 75cl και είναι γραμμένη με χρυσό 24 καρατίων. Μόλις 500 φιάλες έγιναν και το μείγμα αποτελείται από 70% grand cru Pinot Noir και 30% grand cru Chardonnay από το Montagne de Reims.

Μια απλή λευκή πορσελάνη Methuselah της Cuvée Sensorium που έχει γραφτεί με χρυσό 24 καρατίων έχει επίσης πωληθεί για € 6.500, ενώ μια τυπική φιάλη από πορσελάνη 75cl θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2020.

Το φως διατηρείται στο ελάχιστο στα κελάρια για την προστασία των κρασιών από τις ακτίνες του ήλιου και οι οινοποιοί παραδοσιακά χρησιμοποιούν πράσινο γυαλί για να φιλτράρουν το ανεπιθύμητο φως.

Το υπεριώδες φως μικρού μήκους κύματος μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των θειούχων ενώσεων μέσα σε ένα κρασί και να το μετατρέψει σε αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «goût de lumière», τη «γεύση του φωτός».

Η Louis Roederer εισήγαγε τις πρώτες φιάλες από καφέ γυαλί το 2010, αφού ανακάλυψε ότι το καφέ γυαλί. φιλτράρει το 99% του καταστρεπτικού υπεριώδους φωτός, ενώ το πράσινο γυαλί αποτρέπει μεταξύ 50% και 90% των βλαβερών ακτίνων, ανάλογα με την έκθεση.

Πέρυσι, η Piper-Heidsieck ανακοίνωσε ότι μετακινείται σε καφέ γυάλινα μπουκάλια, ξεκινώντας από την brut non-vintage 2013, η οποία σήμερα ωριμάζει στα κελάρια του σπιτιού.

Ωστόσο, η πορσελάνη αναδύεται ως εναλλακτικό υλικό για το γυαλί μεταξύ των κατασκευαστών της Champagne στην προσπάθεια να προστατεύσει το πολύτιμο υγρό από τις βλαβερές ακτίνες.

Ενώ η Edouard Brun μπορεί να είναι το πρώτο σπίτι της Champagne που κυκλοφόρησε εμπορικά ένα πορσελάνινο μπουκάλι, δεν είναι το πρώτο που είχε την ιδέα.

Το 2013, η Champagne Cattier δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τη γερμανική εταιρία παραγωγής πορσελάνης Meissen σε μια φιάλη από πορσελάνη περιορισμένης έκδοσης, γεμάτη με την έκφραση blanc de blancs για τη 250η επέτειό της.

Ο Jeff Koons επιλέχτηκε αρχικά να σχεδιάσει το μπουκάλι, αλλά η τιμή πήγε στον James Rizzi, ο οποίος σχεδίασε επίσης το μπουκάλι της Edouard Brun.

Η εμφιάλωση σαμπάνιας σε ένα εύθραυστο υλικό όπως η πορσελάνη, δεν είναι χωρίς τις προκλήσεις της. Η πίεση μέσα σε ένα φιαλίδιο σαμπάνιας των 75 κ.εκ. είναι τυπικά 5-6 ατμόσφαιρες – περισσότερο από την κανονική πίεση σ΄ένα ελαστικό αυτοκινήτου.

Η εταιρεία Edouard Brun, που ιδρύθηκε το 1898, εδρεύει στο grand cru χωριό Aÿ και παράγει περίπου 250.000 μπουκάλια το χρόνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ