Ένωση Ασθενών Ελλάδας: To μήνυμα της Ένωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη την 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησης του επιστήμονα Karl Landsteiner που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στέλνει το μήνυμά της τιμώντας όλους όσους προβαίνουν στην ανιδιοτελή πράξη της αιμοδοσίας, προσφέροντας το πιο πολύτιμο δώρο ζωής σε συνανθρώπους τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο 92 εκατομμύρια αιμοδότες προσφέρουν αίμα, ενώ με μια μονάδα αίματος μπορούν να σωθούν μέχρι και τρεις ζωές. Τα οφέλη της αιμοδοσίας δεν αφορούν μόνο τον λήπτη αλλά και τον δότη, τόσο σε επίπεδο σωματικής, όσο και ψυχικής υγείας, καθώς μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική αιμοδοσία με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης αναφορικά με τις μονάδες αίματος που συλλέγει κάθε χρόνο αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιοδικές ελλείψεις οι οποίες εντάθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, όσο και κάθε πολίτη που έχει ανάγκη το πολύτιμο αυτό αγαθό.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στηρίζει απόλυτα τον πολύτιμο ρόλο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη διασφάλιση της επάρκειάς αίματος και συντάσσεται στην ανάγκη χάραξης μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής υπό το συντονισμό, την εποπτεία και την παρακολούθησή του. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία για την υλοποίηση μίας μελέτης σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.Α. η οποία επιδιώκει να φωτίσει και να τεκμηριώσει πτυχές που συνδέονται με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αιμοδότες, τα κίνητρα και τις προσδοκίες τους, την ανταποδοτικότητα, το ρόλο των οικογενειακών δεσμών και πώς οι παραπάνω παράμετροι επιδρούν στη βιωσιμότητα του συστήματος αιμοδοσίας και στην επάρκεια παραγώγων αίματος.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τιμά και αναγνωρίζει τη συμβολή όλων των αιμοδοτών που σώζουν καθημερινά τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Την ίδια στιγμή το έργο της επικεντρώνεται και στη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μέσω της ενθάρρυνσης όλων των πολιτών να γίνουν ένας ελπιδοφόρος κρίκος της.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ