Καφές Καρδιά: Η κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας


Διατροφικές πληροφορίες από τρεις μεγάλες μελέτες (Framingham Heart Study, Atherosclerosis Risk in Communities Study και Cardiovascular Health Study) για τις καρδιακές παθήσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα (14/06) στο επιστημονικό περιοδικό “Circulation: Heart Failure” της American Heart Association.

Η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον David P. Kao, MD, ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας και ιατρικό διευθυντή στο Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής του Κολοράντο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

“Οι κίνδυνοι και τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ ήταν θέματα συνεχούς επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω της δημοτικότητας και της συχνότητας κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως”, δήλωσε η Linda Van Horn, Ph.D., RD, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg στο Σικάγο και μέλος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο Kao και οι συνεργάτες του για να αναλύσουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη, κατηγοριοποίησαν την κατανάλωση ως: 0 φλιτζάνια την ημέρα, 1 φλιτζάνι την ημέρα, 2 φλιτζάνια την ημέρα και ≥ 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Η ανάλυση αποκάλυψε:

Και στις τρεις μελέτες, τα άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη είχαν σχετικό μειωμένο μακροχρόνια κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Στις μελέτες Framingham Heart Study και Cardiovascular Health Study, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών μειώθηκε κατά 5 έως 12% ανά φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ.
  • Στη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας δεν άλλαξε όσον αφορά την κατανάλωση 0 έως 1 φλιτζανιού καφέ την ημέρα. Ωστόσο, ήταν περίπου 30% χαμηλότερος σε άτομα που έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη φαίνεται να έχει αντίθετη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας – αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο νόσου σύμφωνα με τη μελέτη Framingham Heart Study.
  • Ωστόσο, στη μελέτη Cardiovascular Health Study δεν καταγράφηκε αύξηση ή μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας που να σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη.

 

“Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και μείωσης του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ήταν εκπληκτική. Ο καφές και η καφεΐνη θεωρούνται συχνά από τον γενικό πληθυσμό ως «επιβλαβή» για την καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τα συνδέουν με αίσθημα παλμών, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.λπ.”, είπε ο καθηγητής Κάο και συμπλήρωσε πως “δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά σαφή στοιχεία που να προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης καφέ για μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων με την ίδια ισχύ και βεβαιότητα που συστήνονται η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η άσκηση”.

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες, τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά αυτό αφορά μόνο τον απλό μαύρο καφέ. Η American Heart Association προειδοποιεί ότι τα δημοφιλή ποτά με βάση τον καφέ, όπως τα late και τα macchiato, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη και λίπος, που είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ