ΠΟΥ: Ο κορονοϊός κινείται ταχύτερα από τα εμβόλια, ανεπαρκής η δέσμευση της G7


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως η Covid-19 κινείται ταχύτερα από τα εμβόλια, και είπε πως η δέσμευση των χωρών της G7 να μοιραστούν ένα δισεκατομμύριο δόσεις με φτωχότερες χώρες απλά δεν αρκεί.

«Είναι μεγάλη βοήθεια, μα χρειαζόμαστε περισσότερα, και τα χρειαζόμαστε γρηγορότερα. Αυτή τη στιγμή ο ιός κινείται ταχύτερα από την παγκόσμια διανομή εμβολίων» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Πάνω από 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα…αυτές οι κοινότητες χρειάζονται εμβόλια, και τα χρειάζονται τώρα, όχι την επόμενη χρονιά».

Κορυφαία στελέχη του χώρου της υγείας από όλο τον κόσμο προειδοποίησαν επίσης πως η δέσμευση αυτή ήταν «too little, too late», με πάνω από 11 δισ. δόσεις να απαιτούνται.

Αντιμέτωπες με οργή και αντιδράσεις σχετικά με τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση σε εμβόλια, οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία να αυξήσουν τις συνολικές τους δωρεές και να τις πάνε πάνω από το ένα δισ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 130 εκατ. που είχαν υποσχεθεί τον Φεβρουάριο.

Αν και στις ανεπτυγμένες χώρες επιστρέφει η κανονικότητα, χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμών, τα εμβόλια παραμένουν σπάνια στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Από άποψης χορήγησης δόσεων, η ανισορροπία μεταξύ της G7 και των χωρών χαμηλού εισοδήματος, όπως ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι 73 προς 1.

Πολλές από τις δόσεις που θα δωρίσει η G7 θα φιλτραριστούν μέσω του Covax, του διεθνούς φορέα που είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής εμβολίων.

Υπό την επίβλεψη του ΠΟΥ, η εμβολιαστική συμμαχία Gavi και ο Συνασπισμός Καινοτομιών Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) ως τώρα έχουν διαθέσει πάνω από 87 εκατ. δόσεις σε 131 χώρες- πολύ λιγότερες του αναμενομένου.

Ο ΠΟΥ θέλει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του παγκοσμίου πληθυσμού ως την επόμενη συνάντηση της G7 στη Γερμανία τον επόμενο χρόνο. «Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε 11 δισ. δόσεις. Η G7 και η G20 μπορούν να το επιτύχουν αυτό» είπε ο Τέντρος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων της G7 για την επιδίωξη ισότητας στους εμβολιασμούς.

«Πρέπει να δούμε μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τον πραγματικό αριθμό των δόσεων που δωρίζονται, και ακριβώς πόσο θα χρειαστεί για να μεταφραστούν οι δεσμεύσεις τους σε πραγματική επίδραση και πρόσβαση» είπε η Χου Γουανκιόνγκ, στέλεχος της οργάνωσης.

Πέραν του διαμοιρασμού των δόσεων, το σχέδιο μάχης κατά της πανδημίας της G7 περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών, μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη και αδειοδότηση εμβολίων σε κάτω από 100 ημέρες, ενισχύοντας την παγκόσμια παρακολούθηση/ παρατήρηση και ενισχύοντας τον ΠΟΥ. Ωστόσο κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία για την υλοποίηση αυτών- ειδικά του τελευταίου.

«Θα το πιστέψω αυτό όταν αυξηθούν οι εισφορές στον ΠΟΥ» έγραψε η Ιλόνα Κίκμπους, ιδρυτική διευθύντρια και επικεφαλής του Global Health Centre στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για κεφάλαια προκειμένου να υπερνικηθεί η πανδημία: Πάνω από 16 δισ. δολάρια απαιτούνται φέτος για την πλήρη χρηματοδότηση προσπαθειών για την επιτάχυνση της παραγωγής και της πρόσβασης σε διαγνωστικά μέσα, θεραπείες και εμβόλια για Covid-19.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ