Covid-19- Έρευνα: Η παραλλαγή Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκομείο


Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού (ινδική) διπλασιάζει τον κίνδυνο εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο, συγκριτικά με την προηγούμενη παραλλαγή που κυριαρχούσε στη Βρετανία, μα δύο δόσεις εμβολίου εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία, δείχνει σκωτσέζικη έρευνα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα αρχικά στοιχεία υποδεικνύουν πως η προστασία από τα εμβόλια απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία, μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αποτελεσματικότητα απέναντι στην παραλλαγή Άλφα, που εντοπίστηκε αρχικά στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας.

Όπως γράφει το Reuters, η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Lancet, εξέτασε 19.543 κρούσματα στην κοινότητα και 377 νοσηλείες μεταξύ 5,4 εκατ. ανθρώπων στη Σκωτία, 7,723 κρούσματα και 134 νοσηλείες εκ των οποίων βρέθηκαν να έχουν την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Κρις Ρόμπερτσον, καθηγητής Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ, είπε πως, λαμβάνοντας υπόψιν τις ηλικίες και τις συννοσηρότητες, η παραλλαγή Δέλτα περίπου διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, μα τα εμβόλια εξακολουθούν να τον μειώνουν.

«Αν βρεθείτε θετικοί, τότε δύο δόσεις του εμβολίου ή μία δόση για 28 ημέρες μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά περίπου 70%» είπε σε δημοσιογράφους.

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech βρέθηκε να παρέχει προστασία 79% απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, συγκριτικά με 92% απέναντι στην Άλφα. Για το εμβόλιο της Οξφόρδης/ AstraZeneca, υπήρχε προστασία 60% απέναντι στη Δέλτα συγκριτικά με 73% απέναντι στην Άλφα.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν πως δεν είναι καλή ιδέα η σύγκριση των εμβολίων μεταξύ τους, δεδομένων των διαφορών στις ομάδες που έχουν κάνει το κάθε εμβόλιο και τις διαφορές στο πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η ανοσία με τον κάθε εμβολιασμό.

Όπως είπαν, οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν πολύ καλύτερη προστασία από ό,τι η μία δόση απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, και μια καθυστέρηση στη χαλάρωση του lockdown στην Αγγλία θα βοηθούσε να εμβολιαστούν με δεύτερη δόση περισσότεροι άνθρωποι, και να ενισχυθούν οι ανοσολογικές τους αντιδράσεις. «Νομίζω πως οποιαδήποτε αύξηση του ‘παραθύρου’ πριν λάβουν πλήρως τέλος τα μέτρα lockdown θα είναι χρήσιμη» είπε ο Αζίζ Σέικ, διευθυντής του Ινστιτούτου Usher στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ