Αμερικανική δύναμη κρούσης αεροπλανοφόρου στη Νότια Σινική Θάλασσα


Ναυτική δύναμη των ΗΠΑ, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan εισήλθε στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας στο πλαίσιο αποστολής ρουτίνας, ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Η έλευση της ναυτικής δύναμης στην περιοχή καταγράφεται καθώς συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, που διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής αυτής.

Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει συχνά την αντίθεσή της στις αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές στη Νότια Σινική Θάλασσα, επιχειρηματολογώντας ότι δεν προωθούν την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΠΝ ακολουθεί τις διαμαρτυρίες της κινεζικής διπλωματίας για τις ανακοινώσεις μετά τις συνόδους της G7 και του NATO.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε η ομάδα κρούσης θα διεξαγάγει γυμνάσια, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων διαφόρων αεροσκαφών, στη διάρκεια της παραμονής του σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή. Η επιχείρηση του αεροπλανοφόρου, υποστήριξε το ΠΝ των ΗΠΑ, εγγράφεται «στη συνηθισμένη παρουσία» αμερικανικών πολεμικών στην περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού».

Το αεροπλανοφόρο συνοδεύουν το καταδρομικό USS Shiloh καθώς και το αντιτορπιλικό USS Halsey.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατασκευάζοντας τεχνητά νησιά και αεροπορικές βάσεις.

Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν αυτές που αποκαλούν παράνομες κινεζικές διεκδικήσεις στην περιοχή και στέλνουν ολοένα πιο συχνά πολεμικά τους να πλεύσουν στην περιοχή κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ