ΟΑΕΔ : Κάρτα ανεργίας και επαγγελματική κατάρτιση όσα ορίζονται από τον νόμο


Αν και εσείς ανήκετε στην ημερίδα των πολιτών, που διαθέτουν ενεργό δελτίο ανεργίας και ταυτόχρονα γίνονται δεκτά σε κάποιο ίδρυμα επαγγελματικής κατάρτισης , σας παραθέτουμε όλα όσα ορίζονται για αυτή την κατηγορία και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να κρατήσετε ενεργή την κάρτα σας.

Παρακάτω σας εκθέτουμε αναλυτικά τον νόμο και όλα όσα ορίζονται με βάση αυτόν. Ακόμα αναφέρουμε προυποθέσεις και ότι χρειάζεται για να κρατήσετε το δικαίωμα του ανέργου.

Τι ορίζει ο νόμος

  • Βάσει της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 34 του Ν. 4554/2018), οι εγγεγραμμένοι/-ες στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, παραμένουν εγγεγραμμένοι/-ες και ο χρόνος εκπαίδευσής τους ή επαγγελματικής κατάρτισής τους υπολογίζεται ως χρόνος ανεργίας, εφόσον:
  • υποβάλλουν στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας, Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνουν ότι πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις (Δείτε εδώ την Υπεύθυνη Δήλωση)
  • είναι εγγεγραμμένοι/-ες στο μητρώο ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος
  • δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματος ή κατά την πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην αρμόδια Υπηρεσία
  • έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Δικαιώματα ανέργων κατά την επαγγελματική κατάρτιση

  • Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ή της επαγγελματικής κατάρτισής τους, έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους λοιπούς εγγεγραμμένους πολίτες.
  • Όσοι/-ες δεν πληρούν τις αναφερόμενες προϋποθέσεις διαγράφονται από το μητρώο ανέργων για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα και έχουν δικαίωμα επανεγγραφής με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
    Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο ανέργων έχουν μόνο όσοι/-ες δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας και παραμένουν εγγεγραμμένοι/-ες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η επιδότησή τους.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για τον ΟΑΕΔ

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ