Τζο Μπάιντεν: Όχι μία αλλά τρείς φορές (!) παραβίασε το πρωτόκολλο στα ραντεβού του με τη βασίλισσα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που είχε διατελέσει επί δεκαετίες γερουσιαστής ξέρει καλά τους κανόνες της παγκόσμιας διπλωματίας και τα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται στις επίσημες συναντήσεις. Στις συναντήσεις του με τη βασίλισσα πάντως, παραβίασε τρεις φορές το πρωτόκολλο, ενώ παρομοίασε την 95χρονη μονάρχη με τη…μητέρα του.

Βετεράνος της παγκόσμιας διπλωματίας, ο Μπάιντεν στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ, συνάντησε την βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο 13ος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά η βασίλισσα Ελισάβετ από τους συνολικά 14 που πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου τα τελευταία 69 χρόνια, από τότε δηλαδή που η Ελισάβετ Β’ ανήλθε στον θρόνο, έκανε τρία σημαντικά λάθη.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη, η 95χρονη μονάρχης δεξιώθηκε το ζεύγος Μπάιντεν στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το μενού περιελάμβανε…τσάι και επιθεώρηση της τιμητικής φρουράς, είχε όμως και απρόοπτα, που δεν πέρασαν απαρατήρητα.

Το πρώτο παράπτωμα του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος λοιπόν «έσπασε» το βασιλικό πρωτόκολλο, φορώντας γυαλιά ηλίου στη συνάντησή του με την υψηλή «οικοδέσποινα». Στις φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου ο Μπάιντεν φοράει σκούρα γυαλιά για να αποφύγει τον καλοκαιρινό ήλιο και…μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου στο πλευρό της αυτού μεγαλειότητας, όπως έγραψαν οι βρετανικές ταμπλόιντ. Το Newsweek από την πλευρά του έκανε λόγο για «γκάφα» και ολίσθημα εκ μέρους του.

O Tζο Μπάιντεν με γυαλιά ηλίου δίπλα στη βασίλισσαΑ.Ρ

«Αν συναντάς τη βασίλισσα πρόσωπο με πρόσωπο…δεν υπάρχουν καθόλου γυαλιά ηλίου ή κάτι τέτοιο, γιατί η επαφή με τα μάτια είναι πολύ σημαντική από την αρχή» δήλωσε ο Γκραντ Χάρολντ, πρώην μπάτλερ στον Πρίγκιπα Kάρολο και την Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης.

Και πρόσθεσε «Ο Μπάιντεν μπορεί κάλλιστα να φοράει γυαλιά ηλίου, αλλά θα έπρεπε να τα είχε αφαιρέσει όταν συνάντησε τη βασίλισσα. Όλοι οι άλλοι το κάνουν, δεν έχει σημασία ποιος είσαι, ακόμη και οι βασιλείς αφαιρούν τα γυαλιά ηλίου όταν συναντούν βασιλείς».

Το δεύτερο «faux pas» του Αμερικανού προέδρου

Το συμβάν με τα γυαλιά προστέθηκε σε ένα ακόμη «λάθος» που έκανε ο Μπάιντεν κατά την πρώτη του συνάντηση με τη Βασίλισσα. Συνέβη στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν των «7»ισχυρών στο Eden Project της Κορνουάλης, που εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό τροπικό δάσος στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι το «κομβόι» των 18 οχημάτων της προεδρικής φρουράς έφθασε στο χώρο μόλις πέντε λεπτά μετά τη Βασίλισσα, και πάλι παραβιάστηκε το βασιλικό πρωτόκολλο που υπαγορεύει ότι οι επισκέπτες πρέπει πάντα να φτάνουν πρώτοι στις επίσημες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχετική εθιμοτυπία προβλέπει ότι όλοι οι προσκεκλημένοι φτάνουν πριν από το μέλος της βασιλικής οικογένειας, ενώ κανένας δεν πρέπει να φύγει από μια εκδήλωση πριν από τους γαλαζοαίματους παρευρισκόμενους.

Το τρίτο «ολίσθημα»

Ο Μπάιντεν αποκάλυψε επίσης τι ακριβώς ειπώθηκε στο τετ-α-τετ που είχε με τη Βασίλισσα- μία πολύ σημαντική παραβίαση πρωτοκόλλου που συζητήθηκε έντονα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι η Βασίλισσα τον ρώτησε για τον Σι Τζίνπινγκ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Ουίνδσορ.

Θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο για οποιονδήποτε -ακόμη και για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου -να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συναντήσεων τους με τη μονάρχη.

«Eίναι εξαιρετικά σπάνιο να βγαίνουν στο φως πολιτικές συζητήσεις που αφορούν τη μονάρχη της Βρετανίας : το περιεχόμενο των τακτικών εβδομαδιαίων ακροατήριων της με τον Βρετανό πρωθυπουργό της ημέρας παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πιο ισχυρός πολιτικός στον δυτικό κόσμο, έδωσε μια σύντομη γεύση της συνάντησής τους σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου στο αεροδρόμιο Χίθροου το απόγευμα της Κυριακής, πριν πετάξει για τις Βρυξέλλες» έγραψε ο Guardian.

«Μου θύμισε τη μητέρα μου»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντυπωσιάστηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στη Βρετανία. Η ευγένεια αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά της Βασίλισσας ακόμη και η εξωτερική της εμφάνιση προκάλεσε τον θαυμασμό του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Σε μία ακόμη αμήχανη στιγμή, προτού επιβιβαστεί στο «Air Force One», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην Βασίλισσα Ελισάβετ: «Μου θύμισε τη μητέρα μου… ήταν πολύ ευγενική». Ειδικά «η εμφάνισή της και η γενναιοδωρία της του ξύπνησαν μνήμες από τη μητέρα του». Η μητέρα του Αμερικανού προέδρου απεβίωσε το 2010.

Ο Τζο Μπάιντεν ανανέωσε το ραντεβού του με την Βασίλισσα Ελισάβετ προσκαλώντας την στον Λευκό Οίκο και αμέσως μετά επιβιβάστηκε στο προεδρικό αεροσκάφος με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ