Σαρκοζί: Ξανά στο δικαστήριο για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης «Bygmalion»


Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα εμφανιστεί σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης για υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης εκστρατείας του.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γαλλίας κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012, στις οποίες είχε χάσει από τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Σαρκοζί θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο εδώλιο μαζί με 13 άλλους συνεργάτες του που εμπλέκονται στην υπόθεση «Bygmalion».

Η δίκη ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, δεν ήταν παρών. Θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις καταγγελίες για ένα ψεύτικο σύστημα χρέωσης που επέτρεψε μια τεράστια δαπάνη πέρα από το νόμιμο όριο της καμπάνιας.

Αυτό το σχέδιο φέρεται να χρηματοδότησε πολιτικές συγκεντρώσεις «χλιδής» με χιλιάδες οπαδούς που κυμάτιζαν σημαίες και το Σαρκοζί να εμφανίζεται ως…σόουμαν ανάμεσα σε περίτεχνα σκηνικά, γιγαντο-οθόνες, μουσική γραμμένη ειδικά για την περίσταση και την υπογραφή διάσημων σκηνοθετών.

Ο Σαρκοζί και η ομάδα του κατηγορούνται ότι ξόδεψαν σχεδόν διπλάσιο από το νόμιμο όριο των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη «μάχη» εναντίον του Φρανσουά Ολάντ. Τρεις από τους 13 συνολικά κατηγορούμενους, οι οποίοι συνδέονται με το πρακτορείο επικοινωνιών και εκδηλώσεων Bygmalion, παραδέχθηκαν ότι ενεπλάκησαν στην παραγωγή πλαστών αποδείξεων.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν δικάζεται για απάτη, αλλά για παράνομη χρηματοδότηση εκστρατείας, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και επιμένει ότι δεν γνώριζε τις λεπτές λεπτομέρειες της οργάνωσης ή των συλλαλητηρίων, καθώς ήταν πολύ απασχολημένος με τη διακυβέρνηση της χώρας εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα ωστόσο με τους εισαγγελείς οι λογιστές είχαν προειδοποιήσει τον Σαρκοζί ότι η εκστρατεία θα ξεπερνούσε το νόμιμο όριο, ωστόσο εκείνος επέμεινε να πραγματοποιεί περισσότερες εκδηλώσεις.

Αν καταδικαστεί, ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ.

Τον Μάρτιο, ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή. Ο Σαρκοζί δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει πολλές δικαστικές περιπέτειες, από τους ισχυρισμούς ότι έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι έως τη λήψη προμήθειας από πωλήσεις όπλων στο Πακιστάν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος σε όλες τις υποθέσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ