Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται στην Αθήνα με 7,5 δισ. ευρώ


Πανηγυρικό τόνο θα έχει η παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα αύριο Πέμπτη, όπου θα έρθει αυτοπροσώπως να ανακοινώσει το «πράσινο φως» στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η ατμόσφαιρα θα είναι πανηγυρική όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης άλλωστε αλλά και της ίδιας της προέδρου της Κομισιόν που πήρε την απόφαση να ταξιδέψει αυτοπροσώπως σε κάθε χώρα που παίρνει την έγκριση, καθώς είναι και προσωπική της «καμπάνια» το Ταμείο.

Eκτός από την αναμενόμενη επίσκεψη στο Μαξίμου στις 9 το πρωί για την συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα οι σχετικές ομιλίες κι ανακοινώσεις θα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνουν σε «διαδραστική εκδήλωση» στην Αρχαία Αγορά, που κρίθηκε όχι μόνο από τη δική μας πλευρά αλλά κι από τους συνεργάτες της ως το ιδανικό σκηνικό για τη διεθνή προβολή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

H χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο για το 2021. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δισ. δάνεια, σύνολο 3,9 δισ. ευρώ- θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δισ. επιδοτήσεων και 1,8 δισ. δανείων. Συνολικά, δηλαδή, το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα 7,5 δισ. ευρώ.

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μ

ετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ