Κιμ Γιονγκ Ουν- Βόρεια Κορέα: Έχουμε δυσκολίες με τα τρόφιμα, μα η οικονομία βελτιώθηκε


Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι η οικονομία της χώρας βελτιώθηκε φέτος, μα ζήτησε μέτρα για την αντιμετώπιση την «δύσκολης/ τεταμένης» κατάστασης με τα τρόφιμα, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και οι περσινοί τυφώνες, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ την Τετάρτη.

Προεδρεύοντας σε συνάντηση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, όπου εξετάστηκαν θέματα κυβερνητικών πολιτικών και μέτρων για την επίλυση οικονομικών ζητημάτων, ο Κιμ είπε πως η οικονομία συνολικά βελτιώθηκε στο πρώτο ήμισυ του έτους, με τη συνολική βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται 25% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ωστόσο πρόσθεσε πως υπήρξε «μια σειρά αποκλίσεων» στις προσπάθειες του κόμματος για εφαρμογή των σχεδίων εξαιτίας διαφόρων εμποδίων, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει θέμα με τις προμήθειες τροφίμων.

«Η κατάσταση τροφίμων του λαού γίνεται τεταμένη, καθώς ο αγροτικός τομέας απέτυχε να εκπληρώσει το πρόγραμμα παραγωγής σιτηρών λόγω της ζημιάς από τον τυφώνα πέρυσι» είπε ο Κιμ.

Το κόμμα δεσμεύτηκε να εστιάσει όλες τις προσπάθειες στη γεωργία φέτος και να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, είπε το KCNA.

O Κιμ ζήτησε βήματα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ως μάθημα από το προηγούμενο έτος και «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου αυτού του έτους.

Τον Ιανουάριο ο Κιμ είπε ότι το προηγούμενο πενταετές οικονομικό πλάνο του είχε αποτύχει σχεδόν σε κάθε τομέα, εν μέσω χρόνιων ελλείψεων τροφίμων και ενέργειας, που επιδεινώνονται από τις κυρώσεις, τις πλημμύρες και την πανδημία. Επίσης είπε πως η παρατεταμένη πανδημία απαιτούσε το κόμμα να εντείνει τις προσπάθειες για παροχή τροφίμων, ρουχισμού και στέγασης για τον λαό.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα κρούσματα Covid-19, ωστόσο η απομονωμένη χώρα έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ των οποίων κλείσιμο συνόρων και περιορισμοί στις μετακινήσεις στο εσωτερικό.

Η COVAX, διεθνής πρωτοβουλία για τον διαμοιρασμό εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, έχει πει πως θα παρέχει περίπου 2 εκατ. δόσεις στη Βόρεια Κορέα, μα το φορτίο έχει καθυστερήσει λόγω παρατεταμένων συνομιλιών.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ