Συνταγή Μαγειρική: Ριζότο με αμπελόφυλλα


Συνταγή Μαγειρική: Πώς προέκυψε η συνταγή…  Τακτοποιώντας την κατάψυξη βρήκα ένα σακουλάκι με αμπελόφυλλα… από την περυσινή συλλογή. Κάποια είχαν θρυμματιστεί. Λυπήθηκα να τα πετάξω γιατί ήταν της κληματαριάς μας, βιολογικά! Στη στιγμή μου ήρθε η ιδέα του ριζότο… τα υλικά… ακόμα και τη γεύση του αποτελέσματος ένιωσα. Ένα ακόμα δώρο της κληματιαριάς – εδώ.

Υλικά

  • 1 & 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα ( φρέσκα, καταψυγμένα ή με άλλο τρόπο συντηρημένα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 800 ml (περίπου) ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1/3 φλιτζ. του τσαγιού κράνμπερυ
  • 2 – 3 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι βιολογικό ακέρωτο
  • ¼ φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • παρμεζάνα προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα ανοιχτή στη φωτιά με το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε μερικά λεπτά και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα. Σοτάρουμε 2 – 3 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, και προσθέτουμε λίγο από το νερό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να σιγοβράσει (για 20 – 40 λεπτά περίπου) ενώ ανακατεύουμε και κάθε λίγο ρίχνουμε ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερυ και τα βερίκοκα ψιλοκομμένα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα και βράζουμε μέχρι το ρύζι να βράσει καλά, να χυλώσει. Τότε (προς το τέλος δηλαδή) ρίχνουμε τον άνηθο και το κουκουνάρι. Έτοιμο να το σερβίρουμε με λίγο χυμό και ξύσμα λεμονιού!

 

Σημείωση: Μπορείτε να αποφύγετε τις σταφίδες, τα βερύκοκα και τα κράνμπερυ και να προσθέσετε φρέσκα κρεμμυδάκια. Σερβίρεται και με γιαούρτι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ