Κίνα: Την Πέμπτη θα εκτοξεύσει επανδρωμένη αποστολή προς τον διαστημικό της σταθμό


Σε μια πρώτη αποστολή διάρκειας τριών μηνών θα προχωρήσει αύριο, Πέμπτη, η Κίνα στις στις 09:22 (σ.σ. 04:22 ώρα Ελλάδας). Το κινεζικό διαστημόπλοιο θα εκτοξευτεί αύριο με τρεις αστροναύτες και προορισμό τον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό της χώρας.

Οι τρεις αστροναύτες, όλοι τους άνδρες – Νιέ Χαϊσένγκ, Λιού Μπομίνγκ και Τανγκ Χονγκμπό –  θα αναχωρήσουν από τη βάση Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτικά), διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κινεζική Υπηρεσία Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων (CMSA). Θα επιβαίνουν στο σκάφος Shenzhou-12, διαστημόπλοιο που θα εκτοξευθεί με πύραυλο Long March 2F και θα συνδεθεί με το Τιανχέ («Ουράνια αρμονία»), το μοναδικό τμήμα του διαστημικού σταθμού που βρίσκεται ήδη στο διάστημα. Το κέντρο ελέγχου και ενδιαίτημα των αστροναυτών, το Τιανχέ, τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στα τέλη Απριλίου (σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων).

Αφού εισέλθει σε τροχιά, το διαστημόπλοιο θα πραγματοποιήσει ένα γρήγορο αυτοματοποιημένο σύνδεσμο και να αγκυροβολήσει με το κεντρικό θάλαμο Tianhe του διαστημικού σταθμού σε τροχιά, σχηματίζοντας ένα συγκρότημα με το κεντρικό θάλαμο και το φορτηγό σκάφος Tianzhou-2. Οι αστροναύτες στο Shenzhou-12 θα μπουν στο κεντρικό θάλαμο και θα παραμείνουν σε τροχιά για τρεις μήνες.

Οι αστροναύτες θα πρέπει αμέσως να καταπιαστούν με τη συντήρηση της μονάδας, την εγκατάσταση υλικού, να κάνουν εξόδους στο διάστημα, να φροντίσουν για την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών με σκοπό την επέκταση του διαστημικού σταθμού και των χώρων διαμονής μελλοντικών πληρωμάτων.

Σημειώνεται ότι η αποστολή Σεντζού-12 θα είναι η τρίτη από τις 11 που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού μεταξύ του 2021 και του 2022. Συνολικά προβλέπεται να γίνουν τέσσερις επανδρωμένες πτήσεις.

Η Κίνα ξεκίνησε να χτίζει αυτό τον διαστημικό σταθμό τον περασμένο Απρίλιο, με την εκτόξευση του Tianhe, το οποίο είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο τμήμα του. Φέτος, σκοπεύει να στείλει ένα ρομποτικό φορτίο το οποίο θα ανεφοδιάσει το διαστημόπλοιο μαζί με τρεις αστροναύτες για μία εξάμηνη διαμονή.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ