Διαλειμματική διαίτα: Οι διαλειμματικές δίαιτες δεν είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος απώλειας βάρους


Μπορεί η διαλειμματική διαίτα ή νηστεία να είναι ένα από τα τελευταία trend στο χώρο της διατροφής και του life style, ωστόσο τα στοιχεία μέχρι σήμερα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές δίαιτες που στοχεύουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας είναι περιορισμένα.

Η νέα μελέτη – δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine – διενεργήθηκε από μια ομάδα φυσιολόγων στο Πανεπιστήμιο του Bath και δείκνύει ότι δεν υπάρχει «τίποτα το ιδιαίτερο» αναφορικά με τη διαλειμματική δίαιτα/νηστεία.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή τυχαιοποιημένου ελέγχου έχασαν λιγότερο βάρος κατά τη διαλειμματική νηστεία σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια παραδοσιακή δίαιτα – ακόμα και όταν η πρόσληψη θερμίδων ήταν η ίδια συνολικά.

Η δοκιμή, που διοργανώθηκε από μια ομάδα από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath (CNEM), κατένειμε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες:

  • Η ομάδα 1 που νήστευε εναλλακτικές ημέρες, με τη μέρα νηστείας τους να ακολουθείται από μια ημέρα φαγητού με κατανάλωση 50% περισσότερη από τη συνηθισμένη.
  • Η ομάδα 2 που μείωσε τις θερμίδες σε όλα τα γεύματα κάθε μέρα κατά 25%.
  • Η ομάδα 3 που νηστεύε εναλλακτικές ημέρες (με τον ίδιο τρόπο όπως η ομάδα 1), αλλά τη μέρα νηστείας ακολουθούσε μια μέρα με 100% περισσότερη από τη συνήθη κατανάλωση.

 

  • Τα αποτελέσματά τους διαπίστωσαν ότι η ομάδα που ακολουθούσε μια διαιτιτική διατροφή χωρίς νηστεία (Ομάδα 2) έχασε 1,9 κιλά σε μόλις τρεις εβδομάδες και η σάρωση σώματος DEXA αποκάλυψε ότι αυτή η απώλεια βάρους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση σωματικού λίπους.
  • Αντίθετα, η πρώτη ομάδα νηστείας (Ομάδα 1) έχασε σχεδόν το ίδιο σωματικό βάρος (1,6 kg), αλλά μόνο το ήμισυ αυτής της απώλειας βάρους ήταν απώλεια σωματικού λίπους με το υπόλοιπο να αφορά απώλεια μυϊκής μάζας.
  • Η ομάδα 3, η οποία νήστευε, αλλά αύξησε την πρόσληψη ενέργειας κατά 100% σε ημέρες μη νηστείας, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους στο σώμα της για ενέργεια και επομένως η απώλεια βάρους ήταν αμελητέα.

 

Ο καθηγητής James Betts, Διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Bath, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας εξηγεί: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι δίαιτες που βασίζονται στη νηστεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους ή ότι αυτές οι δίαιτες έχουν ιδιαίτερα οφέλη για τη μεταβολική υγεία. Αλλά τα ευρήματα του πειράματός μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο αναφορικά με τη νηστεία σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές, τυπικές δίαιτες. Το πιο σημαντικό, αν ακολουθείτε μια δίαιτα νηστείας, είναι να σκεφτείτε εάν οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας δυσκολεύουν πραγματικά τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη μακροχρόνια υγεία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ