Κορωνοϊός Βρετανία: Αναμένεται να καθυστερήσει την πλήρη άρση των περιορισμών

Κορωνοϊός Βρετανία: Την περασμένη εβδομάδα ο Τζόνσον έδωσε την ισχυρότερη ένδειξη του ότι το τελικό στάδιο των περιορισμών χαλάρωσης, που αρχικά είχε οριστεί για τις 21 Ιουνίου, ενδέχεται να καθυστερήσει Η Βρετανία αναμένεται τη Δευτέρα να καθυστερήσει την πλήρη άρση των περιορισμών του κορωνοϊού λόγω της αύξησης των λοιμώξεων που προκαλούνται από την παραλλαγή Delta.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο βήμα της κυβέρνησης του χάρτη πορείας της για μέτρα παραμονής στο σπίτι, μετά την χαλάρωση που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Αναμένεται να ανακοινώσει καθυστέρηση σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα το απόγευμα, καθώς τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ανώτεροι υπουργοί συμφώνησαν να αναβάλουν την άρση.

Η πολιτική για την υγεία είναι ένα ζήτημα αποκέντρωσης για τις διοικήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο, η Σκωτία, η οποία αρχικά αναμένεται να μεταβεί στο χαμηλότερο επίπεδο περιορισμών στις 28 Ιουνίου, αναμένεται επίσης να ανακοινώσει καθυστέρηση.

Το BBC ανέφερε ότι οι περισσότεροι ισχύοντες κανόνες στην Αγγλία θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 19 Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζόνσον έδωσε την ισχυρότερη υπόδειξή του ότι το τελικό στάδιο – άρσης όλων των κοινωνικών αποστάσεων στις 21 Ιουνίου – θα μπορούσε να τεθεί σε αναμονή.

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Delta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι τώρα υπεύθυνη για πάνω από το 90% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι θετικές δοκιμές έχουν σημειώσει άνοδο 50% την τελευταία εβδομάδα.

Η αναβολή έρχεται καθώς τα αναφερόμενα κρούσματα είναι στο υψηλότερο από τον Φεβρουάριο.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δήλωσε ότι η παραλλαγή Delta είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Alpha που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Αυτό ανάγκασε τη χώρα να περάσει σε ένα τρίμηνο κλείδωμα τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι θάνατοι παραμένουν χαμηλοί και περισσότερο από το 40% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δύο δόσεις εμβολίου.

Σε σχόλια στο Sky News το Σάββατο, ο Τζόνσον αναγνώρισε ότι η εξάπλωση του ιού ήταν θέμα «σοβαρού προβληματισμού».

Χρόνος αγοράς

Οι Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο Τζόνσον και οι ανώτεροι υπουργοί συμφώνησαν καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων μετά από ενημέρωση επιστημονικών και συμβούλων υγείας.

Οι εφημερίδες υπαινίχθηκαν διαφωνία στο υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον για την καθυστέρηση. Οι Times ανέφεραν έναν ανώνυμο υπουργό ότι είπε ότι ήταν «πολύ περίεργη απόφαση». Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η καθυστέρηση θα απαιτούσε χρόνο για να εκτιμήσει τον κίνδυνο της νέας παραλλαγής και να εμβολιάσει πλήρως περισσότερους ανθρώπους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα θα μπορούσε να βρίσκεται στην αρχή ενός μεγάλου νέου κύματος λοιμώξεων. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 42.323 περιπτώσεις της παραλλαγής Delta, εκ των οποίων 29.892 μετά τις 2 Ιουνίου. «Η καθυστέρηση θα έδινε χρόνο για να αυξηθεί το ποσοστό των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίου», δήλωσε ο Mark Woolhouse, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή η δεύτερη δόση αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα προστασίας έναντι της παραλλαγής Delta», είπε. Διαφορετικά, μεγάλος αριθμός μολυσμένων νέων θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό στους πιο ευάλωτους, πρόσθεσε.

Οι ισχύοντες περιορισμοί ισχύουν μόνο για την Αγγλία.

Η Αγγλία προς το παρόν δεν επιτρέπει εξωτερικές συγκεντρώσεις άνω των 30 ατόμων ή για περισσότερα από δύο νοικοκυριά να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους.

‘Πένθιμο καμπάνισμα’

Η κυβέρνηση ήλπιζε να επιτρέψει την επανέναρξη των νυχτερινών κλαμπ και το «stand-up» ποτό σε παμπ, καθώς και την άρση ενός ορίου 30 επισκεπτών σε γάμους.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς λένε ότι τα προς το ζην εξαρτώνται από την άρση τω περιορισμών.

Η UK Hospitality, μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί μπαρ και νυχτερινά κέντρα και ξενοδοχεία, υπολόγισε ότι η καθυστέρηση ενός μήνα στην άρση των περιορισμών θα κόστιζε στον τομέα περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες (4,23 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πωλήσεις.

«Ένα πλήρες και τελικό τέλος των περιορισμών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα μπορούν να διαπραγματεύονται κερδοφόρα», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλός της Kate Nicholls.

Το Daily Telegraph ανέφερε ότι το όριο για τους επιτρεπόμενους γάμους θα ήταν «χαλαρό», αν και δεν ήταν σαφές ποιος αριθμός θα επιτρέπεται.

Η Sarah Haywood της Βρετανικής Weddings Taskforce, μιας ομάδας εκστρατειών για επιχειρήσεις που σχετίζονται με γάμους, δήλωσε στο Talk Radio ότι η επέκταση των ισχυόντων κανόνων θα ήταν σίγουρα «θάνατος θανάτου για ορισμένες επιχειρήσεις».

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Νικόλα Στούρχον αναμένεται να δώσει δήλωση στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ